Luni, 18 Noiembrie 2019
Luni, 18 Noiembrie 2019


Călimară / Îndrăzneala/Merészség – ce viitor au cărțile scrise în anii 50, inevitabil îmbibate de doctrina perioadei?

Îndrăzneala/Merészség – ce viitor au cărțile scrise în anii 50, inevitabil îmbibate de doctrina perioadei? 

Ce viitor au cărțile scrise în anii 50, inevitabil îmbibate de doctrina perioadei? Întrebarea o pun destul de de des, deoarece odată cu catalogarea traducerilor încrucișate româno-maghiare săptămânal îmi ajunge în mână câte o carte scrisă de un cunoscut autor român sau maghiar, având o prefață sau promovare sub egida luptei de clasă, a gloriei eterne aduse clasei muncitoare și a socialismului realistic.

Ce viitor are pe rafturi Mitrea Cocor (1949) scris de Sadoveanu – o nuvelă promovată până la refuz în anii 50 ca și o pledoarie literar-politică a colectivizării? 

Iată ideea care mă preocupă și legată de Îndrăzneala lui Marin Preda (1959) – apărută în limba maaghiară cu titlul Merészség în traducerea lui V.András János. 


Oare puținele fraze care totuși sunt demne de acel Marin Preda care a ajuns să scrie în 1980 Cel mai iubit dintre pământeni, vor scăpa această carte de soarta cenușie a cărților expirate cu trecerea timpului?

Întrebarea pare plauzibilă mai ales cunoscând gama largă de desfășurare a ideilor legate de ”psihologia privată” a războului, folosite de scriitorii români de-a lungul timpurilor. Oricum ne străduim, nu vom găsi profilul lui Anton Modan (Îndrăzneala/Merészség) la aceeași înălțime cu cel al lui Filip din Alexandra și infernul (1966) scris de Laurențiu Fulga. Ba mai mult: până ce romanul lui Fulga (ecranizat și el) duce cu gândurile de pe front spre Solarisul lui Lem, Îndrăzneala/Merészség te trimite spre... Mitrea Cocor, și ceea ce reprezintă această carte de afiș al colectivizării.

Ce viitor are pe rafturi Îndrăzneala/Merészség?

Întrebarea se poate pune la zeci de romane ungurești scrise în această perioadă a socializmului realist. 


Cărți importante pe vremea lor – vezi romanele de tineret ajungând bestselleruri socialiste scrise de Nagy Istvan: Ospățul lui Rez Mihaly (Réz Mihályék kostolója), Spre tabăra din pădure (Ácsék tábort vernek) – stau acum pe rafturi pierdute în timp și spațiu.

Ce facem cu ele? Ce viitor au cărțile scrise în anii 50, inevitabil îmbibate de doctrina perioadei?


Sus