Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Cristian Sandache: Despre Csontváry Kosztka Tivadar (monografie de Lajos Németh)

Cristian Sandache: Despre Csontváry Kosztka Tivadar (monografie de Lajos Németh)

CSONTVÁRY KOSZTKA TIVADAR (1853-1919) a fost unul dintre pictorii reprezentativi ai Ungariei, bucurându-se de apreciere și pe plan european. La editura bucureșteană “Meridiane”- a apărut (în anul 1974) traducerea în limba română a vieții și operei sale, autor fiind Németh Lajos.


Avem de-a face cu un creator robust, de inspirație simbolistico-religioasă, (cu studii la München și Paris) pasionat de călătorii, cu o curiozitate avidă în a descoperi locuri, oameni și culori, care să-i îmbogățească maniera de exprimare pe pânză. Viziuni ample, copleșitoare prin capacitatea de a da glas culorii, personaje de o expresivitate tragică, vii, într-o necontenită mișcare a luminii și a umbrelor. 


Peregrinând prin Ungaria, Croația, Italia, Germania, Grecia, Egipt, Liban, etc- artisul a știut să descopere esența vie a fiecărei geografii spirituale și să și-o asume sufletește (dar mai ales- creator) cu o excepțională profunzime stilistică. Adesea neînțeles în mediile culturale din patria sa, va reuși în cele din urmă să obțină binemeritata recunoaștere internațională a valorii sale. În unele dintre pânzele sale, personajele biblice ne transmit imaginea sobră a inițiatului care triumfă grație credinței nestrămutate, în altele- chipul Dumnezeirii trăiește în natură, într-un fel de panteism sui-generis, de o rafinată emoție. 


Nesfârșita câmpie de la Hortobágy (de un sălbatic și unic romantism metafizic), miraculoșii cedri ai Libanului, razele lunare poleind pâmântul învăluit în întunericul nopții sunt doar câteva episoade din această adevărată saga a unei opere artistice memorabile, care a îmbogățit în mod indiscutabil, arta europeană de gen.
Sus