Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Liliana Toană: Din Craiova despre Bálint Tibor și Pelerinaj la zidul plângerii

Liliana Toană: Din Craiova despre Bálint Tibor și Pelerinaj la zidul plângerii 


Romanul lui Bálint Tibor cu titlul de Pelerinaj la zidul plângerii a apărut în 1978 iar în 1981 a fost tradus în limba română de către Francisc Grünberg. A apărut la editura Kriterion.

Acțiunea se petrece în Ardeal, într-un sat din apropierea Clujului: Istihaza.

Este satul de baștină a lui Bárány, cel mai antipatic dintre personajele cărții. 

“De cînd devenise apostat, nu spera să-și mai afle alinare durerii decît în solitudine ; Istihaza, satul său de baștină, era așezat în preajma șoselei, știa prea bine că acolo credincioșii nu l-ar slăbi defel cu sîcîiala, i-ar împuia urechile cu vorbăria lor despre milostivenia Domnului; i-ar spune că Dumnezeu nu-l pedepsește pe cel fără prihană, că fericirea renegaților e scurtă, dojenindu-l întocmai cum l-au dojenit Elifaz, Bildad și Țofar pe Iov.”

         

Este vorba de perioada de început a comunismului în România. Cartea este populată cu personaje care te resping, te apasă.. Sunt oameni de care îți este milă; sunt săraci, nefericiți. Alții sunt însă trufași, aroganți, răi la suflet.

”Nu în lucruri, în suflet e hiba, cea care face ca bogăția să devină apăsătoare, întocmai cum făcuse și cu sărăcia, după cum n-are nici o însemnătate dacă îi așterni bolnavului pat de lemn ori de aur...”

Un roman apăsător, cu personaje grele. Prezența urii îl face și mai sobru. Totuși, emană speranța în iubire care - dacă ar exista - ar schimba viața.

Sus