Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Călimară / Mária Nagy, regina muzicii rock, revine în forță

Mária Nagy s-a născut pe 6 septembrie 1957 în localitatea Remetea. A debutat în 1968 la Casa din Cultură din Remetea cu cântece populare și din melodii din repertoriul Margaretei Pâslaru. A obținut în 1977, cu Folk Group 5, Marele Premiu al Fesivalului muzicii tinere, organizat la Miercurea Ciuc. Tot în 1977, a apărut și la Radio-Televiziunea Română la emisiunea în limba maghiară (redactori muzicali: Boros Zoltán și Borbély Zoltán la Radio-Tg-Mureș), apoi în 1978, a fost selecționată pentru emisiunea Antena vă aparține de către poetul Adrian Păunescu. 


A urmat cursuri muzicale la Școala Populară de Artă, clasa profesor Florica Orăscu. Primul ei disc a apărut în 1982 la Casa de discuri Electrecord, cu melodii din repertoriul internațional, textier Józsa Erika, redactor muzical Boros Zoltán. 

Toate păreau bune și frumoase, dar până la urmă în 1983 la București, cenzura comunistă a lovit nemilos destinul muzical al starului rock, Mária Nagy. ,,O, da... am cântat în perioada comunistă. Cariera mea s-a născut în perioada comunistă... și a și murit în același timp. Cred că m-am născut la timpul nepotrivit: trebuia ori cu mult mai înainte, ori cu vreo 15 ani mai târziu” 


Totuși destinul este alături de cei puternici care luptă pentru visele lor! Jurnaliștii care au crezut în talentul ei, i-au fost alături: în 2007 interviu pentru secția maghiară de Veronika Boros, în 2012 pentru TVR de Doru Ionescu, în 2012 pentru Radio România cu Andrei Partoș. Din 2013 apariții la radio, la TVR, Antena 1 cu sprijinul necondiționat al oamenilor de televiziune, Marina Almășan și Carmen Movileanu de la TVR, a urmat interviul din 2016 pentru Cobii Albi. 


În 2018, se poate spune cu certitudine, că trenul oprește din nou în gară pentru Mária Nagy! După 50 de ani a cântat din nou la Remetea și Toplița, iar în septembrie la București, unde a interpretat Vis de noapte și Numai Dragoste , cu texte de George Oprea și pur și simplu, a electrizat sala de la Circul Globus – fără nicio notă falsă!

,,Încet-încet vin surprizele din Arena ( filmat de Marina )! Am îndrăznit să VISEZ ... încet, încet și visele se împlinesc... MULȚUMESC Marina Almășan că și aici, acum ca întotdeauna ești cu mine și mă susții !! Te prețuiesc și te iubesc! Orchestra condusă de Ionel Tudor și Andrei Tudor a fost de un PROFESIONALISM DE ÎNALT NIVEL! Sunt ONORATĂ să fiu pe o scenă cu acești oameni minunați! Fără ideea minunată a Danielei Teodora Daminescu de a readuce în fața Dumneavostră STELELE MUZICII ROMÂNEȘTI ar fi fost greu de îndeplinit un vis de mult visat. MULȚUMESC!! Și bineînțeles MULȚUMIRI organizatorilor: PRIMĂRIA BUCUREȘTI și ARCUB!! Lassan-lassan jönnek a meglepetések az Arénából! KÖSZÖNET MINDENKINEK! HÁLÁS VAGYOK, hogy eljött ez a nap is!! Merjünk ÁLMODNI!!! ”


Redactor Corbii Albi a fost alături de regina rock pe scena de la Circul Globus pe 26 septembrie. Evenimentul este o amintire emoționantă deja și o așteptăm din nou pe scenă pe Mária Nagy, cu un recital rock! 
Sus