Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară: Mădălina Muntean despre Trilogia Transilvană și Miklós Bánffy

Biblioteca Româno-Maghiară: Mădălina Muntean: Despre Trilogia Transilvană și  Miklós Bánffy

Cine a fost Miklós Bánffy?

Un nobil omnipotent al Transilvaniei, diplomat recunoscut, politician - deputat si ministru de externe al Ungariei, director de operă, scriitor, dramaturg, scenograf, muzician, caricaturist de succes, muzician, fondator al unei prestigioase edituri transilvane, membru activ al cercului de autori Erdélyi Helikon, fermier modern si expert in creșterea cailor? 

                 

Sau salvatorul Clujului de la dezastru in al doilea război mondial?Omul căruia i s-a incendiat casa în schimbul predării fără luptă a orașului Cluj? 

Acel ultim conte a cărui plecare forțată a inchis pagina istoriei de 500 de ani a unei binecunoscute familii transilvane. Acel conte care a crezut că singura salvare a maghiarimii după Trianon se face numai prin cultură. 

După ce a publicat piese de teatru, a căror apariție au fost apeciate, în calitatea sa de director al Operei Naționale din Budapesta, l-a adus pe aceasta scenă pe Béla Bartók incluzând în repertorii Palatul Prințului Cioplit in lemn si Castelul lui Barba-Albastră.

Interesant pentru așa o personalitate să creeze decorurile și costumele pentru ambele reprezentații. Pentru mine, însă, culmea creației culturale a lui Miklós Bánffy este Trilogia Transilvană.
  

Pentru că acel conte Abady este intruchiparea autorului. Aceiași dramă. Iar contele Miklós Bánffy a urcat Feleacul luandu-și La revedere de la Clujul său intocmai personajului său. 

Cu siguranță contele Miklós Bánffy nu a inventat transilvanismul, dar fără îndoială a fost transilvănean în mod natural și inconștient, iar transilvanismul i-a trasat limtele spiritului sau. Viața si munca sa simbolizează drama istoriei maghiare la inceputul secolului XX. Despărțirea sa pământeană de Transilvania a durat doar 1 an, căci contelui i s-a indeplinit ultima dorința de a se odihni veșnic în pământul care l-a creat.E extrem de greu sa sintetizezi. Intrebarile nu le-am pus la intamplare, ele asteapta un raspuns, pe care trebuie sa-l dea fiecare.In semn de respect, daca tot suntem in sfera dramei, frumos ar fi ca la Bontida sa se faca o gradina cu trandafiri, iar primul trandafir inflorit sa se puna pe mormantul sau. Contele iubea trandafirii

                                                                              ***
Întrebările nu le-am pus la întâmplare, ele așteaptă un răspuns, pe care trebuie să-l dea fiecare.In semn de respect, dacă tot suntem în sfera dramei, frumos ar fi ca la Bonțida să se facă o grădină cu trandafiri, iar primul trandafir înflorit să se pună pe mormântul său. 

Contele iubea trandafirii.
Sus