Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Kocsis Francisko și Plimbări cu Freud

Kocsis Francisko și Plimbări cu Freud 

O carte subțire, precum un caiet de școală cu 100 de foi este din 2006, scoasă de Editura Ardealul, intitulată ”Plimbări cu Freud ”și semnată de Kocsis Francisko, printre altele, lector al portalului Corbii Albi. Dedicată ”stelelor fixe din viața” sa, cartea face parte din Colecția Proză Contemporană. Sunt scrieri scurte care pun la încercare puterea de înțelegere la prima lectură. Chiar și cel mai simplu text spune mai mult decât pare la prima vedere. 

Kocsis descrie cu lux de amănunte o străduță dintr-un cartier, făcând o incursiune în trecutul nu prea îndepărtat, când nechezolul ținea loc de cafea, într-o cafenea numită „pefeleu”, autorul zărește pe stradă un tip  urmează descrierea, despre care știe că e Luchian, pictorul, ”în alt loc, în alt timp, în alt prezent,” și pe care îl petrece cu privirea până dispare după colțul străzii. În ziua aceea – minune nechezolul i s-a părut cafea!

   

Nu știu alții cum sunt, dar mie-mi place să recunosc locurile descrise în cărți. Strada Armoniei, pârâul ce traversează orașul, strada Colentina. O descriere a ”Cocoșului de aur” încă de acum 12 ani numit o ”paragină, cândva cel mai galonat local al târgului”, o superbă clădire în stil secession, ne amintește că nu s-a făcut nimic pentru salvarea ei în ciuda promisiunilor. 

O plimbare prin piața de vechituri, descoperirea unor cărți rare, în stare deplorabilă aduce vorba despre bătrânul Schuk, vechea lui legătorie de carte pe strada Târgului. Titluri și autori despre care (întâmplare sau coincidență) ați putut citi pe portalul Corbii Albi.O plimbare în amurg la cofetăria de pe bulevard (Crizantema, pentru cunoscători)și o întâlnire ireală cu omul cu bastonul, urmat de Ceasul de buzunar, sunt piese ce închid cercul unei duzini de povestiri psihologice.

Și din nou lansez invitația să vizitați Biblioteca Județeană Mureș, ca să faceți cunoștință cu scriitorii mureșeni!La etajul unu sunt două rafturi pline ochi cu astfel de cărți, de la cele mai mici până la volumul gigant, de abia încape pus de-a latul și chiar și așa ocupând trei locuri!
 
Sus