Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară: Adriana Macsut despre Tibet, Kőrösi Csoma Sándor și Drumul cel mare (A nagy út)

Biblioteca Româno-Maghiară: Adriana Macsut despre Tibet, Kőrösi Csoma Sándor și Drumul cel mare (A nagy út)

Călăuzită de firul narativ al lui Korda István, am călătorit și eu cu emoție din Chiuruș, un sat ardelean, până în Tibet pe urmele lui Kőrösi Csoma Sándor, fondatorul tibetologiei. Visul acestui copil ambițios de tărani a fost să caute în Asia urmele patriei ancestrale maghiare, dar viața l-a destinul l-a dus în Himalaya: 

,,Ce-i asta? Himalaia, sau poate vârful Harghita? Acasa tara se trezeste din somn. Va veni o zi cand altii vor călători mai usor... Totusi nu-i pare rau ca a plecat la drum... A avut dreptate... Trebuie să îndrăznești." (Korda István, Drumul cel mare, Editura Tineretului, București, 1958, p. 410 ). 

     

Povestea începe cu copilăria lingvistului Kőrösi Csoma Sándor în satul Chiuruș. Pe atunci era un băiețaș pe nume Sándri care visa să călătorească peste munți asemeni vulturului: ,,Se uita, se uita la vultur... și cum stătea întins pe spate, își închipuia că dintr-un singur salt ar putea ajunge în vârful Stejprișului. Doar să vrea, și atât... ” (Korda István, Drumul cel mare, op. cit., p. 17).  

Se poate că a vrut și animat de onvoință această voință extraordinară și-a împlinit destinul: ,,Drumul lui în viață era hotârât: avea să câlătorească departe și să ajungă unul din cei mai mari lingviști ai vremii sale” (Vlaicu Bîrna, ,,Prefață”, în Korda István, Drumul cel mare, op. cit., p. 9). Aici în satul natal învătătorul Kónya Sámuel îi este un adevărat mentor pentru că observă că băiatul ,,are cap bun” (Korda István , Drumul cel mare, op. cit., p. 33). Tot aici trăiește și primii fiori ai dragostei alături de Zsuzsika (p. 18). 


                 Colegiul Bethlen Gábor din Aiud – aici a învățat Kőrösi Csoma Sándor

Târziu este lăsat de tătăl lui să plece la colegiu la Aiud, iar aici învață, iar pentru că era sărac rabdă de foame și slugărește copii bogați (pp. 87 - 118). Totuși ambiția și voința îl duc departe și ajunge șef de promoție (ibidem, p. 119). După absolvire devine profesor și crede că visele lui s-au prăbușit, dar prietenii reușesc să îi obțină o bursă la Universitatea din Göttingen (ibidem, p. 171). Acolo are parte ,,printre profesori de adevărați prinți, prinți ai știiinței” (ibidem, p. 187). Nu renunță la visul lui de a găsi patria originară maghiară și până la urmă pleacă spre pâmîntul Asiei. 


,,Pornind către pămîntul Asiei cu un pațaport cumpărat, la Sibiu, Kőrösi Csoma Sándor a trecut prin București în ajunul revoluției lui Tudor Vladimirescu. (...) S-a întânit cu ciuma la Istanbul și .... a coborțt spre Egipt... unde ciuma l-a ajuns din urmă. (...). Etapele peregrinărilor sale sunt din ce în ce mai îndepărtate și anevoioase. De la Bagdad la Mossul, din Teheran la Bukhara, urcând pe platoul Cașmirului la trei mii de metri înâlțime printre piscuri pleșuve, coborând pe valea Indusului printre cplugării budiști din din Lamaiura (... ) Kőrösi Csoma Sándor, cu o stăruință năprasnică și putere de rezistență uimitoare, își urmează drumul” (Vlaicu Bîrna, op. cit., p. 10)


                                         Cămăruța din Tibet  vestitul dicționar

Cartea Drumul cel Mare scris cu dăruire și talent de Korda István povestește despre savantul Kőrösi Csoma Sándor, fondatorul tibetologiei. Va rog sa incercati să o citiți și veți vedea ce înseamnă ambiția unui adevărat intelectual. E o carte care va face sa plângeti că v-ați resemnat și ați uitat de vocația voastră în viață. Am călătorit și eu cu eroul ei în Tibet! 


                                                           Liceul din orașul Covasna

Mi-am amintit că am visat cândva sa scriu o teză de licență în tibetologie, un vis imposibil în Romania pentru ca nu există profesori coordonatori pe această temă. Până la urmă am scris o lucrare despre Literatura sapiențială în Egipt, Israel și Sumer. Degeaba botezăm nume de străzi sau de școli cu numele Kőrösi Csoma Sándor sau îi ridicăm statui dacă nu reușim să traducem în românește dicționarul lui tibetan și să punem bazele unei catedre de tibetologie. 




Sus