Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară: Bogárka (Pisicuța), iapa troiană a lui Calistrat Hogaș

Biblioteca Româno-Maghiară: Bogárka (Pisicuța), iapa troiană a lui Calistrat Hogaș 

Dacă Panait Istrati este considerat sarea literaturii române, atunci Calistrat Hogaș ar trebui să fie ori piperul, ori mesagerul călărind molcom pe iapa sa troiană, înfiltrîndu-se zi și noapte între zidurile cetăților eterne păzite binevoitor de Dino Buzatti (Deșertul tătarilor) și Iwaszkiewicz (Pădurea de mesteceni).

Fără dar și poate, Calistrat Hogaș s-a născut romancier, însă pentru această reușită soarta nu l-a ajutat deloc, înzestrându-l nu cu un suflet care poate reține ca buretele durerile și anxietățile, ci cu o iapă, o pelerină și o pălărie uriașă – accesorii care l-au ținut de facto în viață, cruțându-i astfel sufletul sensibil de pericolul depresiei; accesorii care l-au ajutat să iasă viu din codrii Neamțului .Ce s-ar fi întâmplat cu acest suflet firav, dacă ar fi fost obligat – pedepsit – să dezvolte povestirile sale în romane? Cum ar fi rezistat Calistrat Hogaș la pedeapsa de a nu avea voie să căute cât mai repede dezlegarea povestirilor sale îmbrăcate în frumusețea anxietății creative – scăpând rapid de presiunea acesteia –, ci să se culce săptâmâni întregi cu această povară?

Cât ar fi rezistat Calistrat Hogaș pe iapa Bogárka (Pisicuța) în Pădurea de mesteceni a lui Iwaszkiewicz?


                                                 Pădurea de mesteceni - ecranizare

Kisvirág (Floricica) s-a născut în universul Adela, asistat de demiurgul muritor, Garabet Ibrăileanu. Oare ce au discutat atunci, când Calistrat Hogaș i-a predat lui Ibrăileanu manuscrisul Kisvirág (Floricica) pentru a fi publicat? Durerea comună: sentimentul frumuseții dureroase a dragostei neîmplinite și a nefericirii convenționale i-au făcut prieteni de suflet? Prieteni pe o viață?

Oh, Kisvirág (Floricica)! Fata care stă la gard, încercând să tragă de timp pentru a opri scena despărțirii a doi oameni, care se iubesc, dar care nu se pot iubi în această lume, având de ales între tentativele de înghețare a imaginilor momentelor comune și galopul nebun, fără scop și fără itinerar, peste văi și dealuri.

Calistrat Hogaș a ales galopul infernal, pe ritmurile singurătății. Iapa sa troiană a fost înmormântată așa cum trebuie, cum e din moși strămoși la oamenii care au povestit zi și noapte cailor, neavând încredere în alții.

„Sunt singurele mărturii despre Pisicuța care ne-au rămas. Se știe că, după moartea iepei, rămășițele au fost îngropate undeva în curtea casei, proprietatea fiind mult mai mare decât este în zilele noastre“, a precizat cândva criticul de artă Emil Nicolae, fost muzeograf la Muzeul memorial Calistrat Hogaș din Piatra Neamț.


                                                Deșertul tătarilor - ecranizare

Dar ce s-a întâmplat oare cu însuși Calistrat Hogaș? A murit oare? Unde a fost văzut ultima oară, în Deșertul tătarilor sau în Pădurea de mesteceni?

Sus