Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Andrei Sebastian Csiplo: József Attila la Bătania (Battonya)

Andrei Sebastian Csiplo: József Attila la Bătania (Battonya)

Acum mult timp în urmă pe la începutul sec. XX-lea într-un mic orășel pe nume Bătania (în maghiară Battonya) situat actualmente în Ungaria, în apropiere de granița cu România a trăit unul dintre cei mai mari poeți și scriitori ai literaturii maghiare.

În aceasta localitate din zilele noastre care numără aproximativ 7000 de suflete, și care este situată la nici o oră distanță de Municipiul Arad, a trăit pentru o scurtă perioadă de timp Jozsef Attila. Acest mic așezământ rural este locuit și până în zilele noastre de mai multe nationalități precum : români, sârbi și rromi, care conlocuiesc de mai multe veacuri alături de populația autohtonă maghiară în pace și înțelegere reciprocă.

József Attila, născut la 11 aprilie 1905 la Budapesta ca și fiu al lui Jozsef Aron și Pocze Borbala, a poposit pentru o scurtă perioadă de timp între anii 1922-1923 la Batănia, unde a locuit în casa familiei Kiss( Kiss Karoly).


Această personalitate importantă a culturii maghiare a avut ca tată un român din Transilvania Imperiului Habsburgic, iar el la rândul său a fost de religie ortodoxă. Se presupune că șederea scriitorului maghiar la Bătania este strâns asociată cu botezul său ( sau examenul de religie susținut), astfel apartenența sa la această confesiune prezentă cu preponderență în România zilelor noastre, dar și în comunitatea românească din Ungaria.

Trăind în Bătania și având legături românești prin intermediul tatălui său (care și-a părăsit familia când Attila avea o varstă foarte fragedă, pentru ca apoi să se recăsătorească), presupunem că a avut unele relații indirecte cu comunitatea românească din Imperiul Habsburgic care a numărat nu sute de mii de suflete, ci milioane înaintea tratatului de la Trianon (4 iunie 1920).

                   

Fiind o localitate pestriță din punct de vedere etnic, chiar și până în zilele noastre se poate resimți amestecul de culturi diferite ce probabil și Attila l-a simțit la acea vreme.

Un lucru este sigur, noi românii, atât din Ungaria cât și din România avem extrem de multe lucruri în comun despre care puțini știu că există, dar omul cât trăiește învață, sau nu?
Sus