Vineri, 22 Noiembrie 2019
Vineri, 22 Noiembrie 2019


Călimară / Cititul vine la modă din nou – tinerii maghiari și-au luat cu ei 8000 de cărți în două zile

Cititul vine la modă din nou – tinerii maghiari și-au luat cu ei 8000 de cărți în două zile

În cadrul Bibliotecii de Schimb (Könyvturi) organizată de tinerii de la Asociația Culturală Ardeleană (EMKE), zeci de tineri – studenți, elevi, profesori și cititori – s-au repezit asupra standurilor gratuite din Bastionul Bethlen din Cluj.


Tânăra Mák Arany, reprezentantul organizatorilor s-a arătat extrem de bucuroasă, văzând cum aleg tinerii cărți, și cu ce veselie părăsesc bastionul, unii chiar cu 10 cărți. 


– Scopul nostru este de a readuce la modă cititul, reobișnuirea tineretului cu cărțile, cu atmosfera cititului – declara tânăra.


Majoritatea vizitatorilor s-a transformat rapid în colecționari, fiecare căutând cărți preferate. Cele mai căutate păreau a fi cele de beletristică maghiară, probabil datorită și prezenței mari a studenților de la Litere. Cei mai activi s-au dovedit studenții din Timișoara, Arad, Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe, care și-au luat cu ei de pe standurile gratuite fiecare câte 6-10.


Adulții s-au obișnuit repede cu forfota tinerescă, ba mai mult, și ei au stat frumos la rând la unele standuri, ținând pumnii, ca standul să nu se golească până ajung și ei acolo.


Biblioteca de Schimb (Könyvturi) s-a dovedit a fi prima rândunică în readucerea la modă a cititului în rândurile maghiarilor, ba mai mult – datorită unui stand românesc – și în rândul tinerilor români.


Sus