Joi, 14 Noiembrie 2019
Joi, 14 Noiembrie 2019


Călimară / Despre Nicolae Filimon și ungurașul care îi administrează o bătaie bună lui Disznófeő Mitica (Mitică Râmătorian)

Despre Nicolae Filimon și ungurașul care îi administrează o bătaie bună lui Disznófeő Mitica (Mitică Râmătorian)

Ce mediu perfect de creație ar găsi Nicolae Filimon, dacă s-ar întoarce! Slujnicarele de tip „nou” ale sistemelor postbelice – comunism, postdecembrism –, ar determina în mod sigur autorul, să scrie alte și alte nuvele asemănătoare cu cea a Gentilomilor de mahala, care are o traducere foarte ingenioasă în limba maghiară: Külvárosi gavallérok. În traducerea lui B.Delnei József, Mitică Râmătorian apare ca și Disznófeő Mitica, adică ”Mitică mulge-porcu”.

            

Unguroaica aleasă de autor ca și reprezentant al slujnicelor este Rezi (Rézi). Pare a fi singura care reușește acest miracol – cu ajutorul iubitului său unguraș, care îi administrează slujnicarului brav o bătaie zdravănă, acesta din urmă scăpând viu, dar cu ghemotoace de păr mutate de pe cap în palma ungurașului gelos. (Simpatică prin simplitate și prostuțime – amestecată cu bunăvoință și credulitate – acest personaj feminin, Rézi, se reîncarnează mai târziu în romanul lui Gib Mihăiescu: Dona Alba, sub numele de Karácsonyi Irma.)

Excelentul stil al lui Nicolae Filimon – stil cunoscut deja din Ciocoii vechi și noi (Régi és új urak) – este la un pas de a obliga cititorul ca să găsească alți ”slujnici” în mediul social și politic de astăzi. 

Concepând această slujenie într-un cadru mai larg, am putea să enumerăm zeci de Mitici, ghiolbani ajunși în lumina reflectoarelor, aprozărițe în ministere, ”pițiponci și pițipoance” urcând vertiginos pe scara carierei social-politice, bărbați inculți milionari, eurociobani și renegați de carieră.

Numai Rézi rămâne eternă: credulitatea și naivitatea nu are hotare nici în spațiu, nici în timp.

Sus