Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Călimară / Octavian Goga prietenul lui Ady Endre

Octavian Goga prietenul lui Ady Endre

De-a lungul veacurilor pe teritoriul Austro-Ungariei și nu doar s-au născut numeroase personalități marcante ale literaturii române. Majoritatea acestora s-au născut în Transilvania de astăzi (România), alături de numeroși poeți și scriitori ai literaturii maghiare care au militat pe aceste meleaguri ca spre exemplu: Arany Janos, Ady Endre ș.a. 

Toți intelectualii acelor vremuri demult apuse au avut ca scop comun formarea unei pături culturale a unei regiuni în care mai multe nationalitati conviețuiesc în pace și înțelegere reciprocă, uneori fiind în contradicție comună cu politica și legile Imperiului Austro-Ungar.

Ei bine Octavian Goga împreună cu poetul maghiar Ady Endre au fost poate printre puținii care au fost în contradicție totală cu tot ceea ce se intâmplă în țară.

Poet român născut la data de 1 aprilie 1881 la Rășinari (Austro-Ungaria) ca și fiu al lui Iosif Goga și al Aureliei, și-a urmat studiile primare în satul natal, după absolvire a continuând la Liceul de Stat din Sibiu cu predare în limba maghiară, mai târziu transferându-se la Liceul Românesc din Brașov. Studiile universitare și le-a realizat la Budapesta și Berlin în cadrul Facultății de Litere și Filosofie.

        

La Budapesta împreună cu un grup de tineri, scriitori români care studiau în capitala ungară, au înființat la data de 1 iulie 1902 revista ‚‚Luceafarul’’, publicație pentru cultura națională și unitatea politică a românilor din Transilvania, unde O. Goga și-a publicat majoritatea poeziilor. Tot la ‚‚Lucefărul’’ l-a avut și debutul în literatură cu volumul intitulat Poezii.

Fiind un traducător din limba maghiară și un foarte mare pasionat după operele lui Petőfi Sándor, dar mai ales ale lui Madách Imre, ‚‚ Az ember tragediája’’( ‚‚Tragedia Omului’’), Octavian Goga a tradus încă de tânăr texte din limba națională maghiară în limba română.

Primul contact împreună cu scriitorul și poetul maghiar Ady Endre a fost dat la momentul în care familia lui Goga a achiziționat moșia de la Ciucea care până atunci aparținea familiei lui Ady (care a și locuit acolo pentru o perioadă de timp). Începând din acel moment s-a legat o prietenie foarte strânsă între cei doi intelectuali ai epocii, Octavian Goga militând pentru drepturile românilor din Transilvania și unificarea acesteia cu România, iar Ady Endre fiind împotriva politicii Imperiului Austro-Ungar. 

Poetul și dramaturgul român înainte de izbucnirea Pimului Război Mondial a publicat numeroase articole în revista ‚‚Țara noastră’’, prin care critica aspru situația politică a românilor din Transilvania alături de exploatarea țăranilor și politica pe care guvernanții de la acea vreme o duc în România.

Din acest motiv Octavian Goga a fost întemnițat la Seghedin (Ungaria) pentru o lună, fiind vizitat de către Ion Luca Caragiale în timpul detenției. Pe lângă acest fapt Ady Endre, auzind vestea întemnițării prietenului său a protestat dur împotriva politicii derizorii care se ducea în Imperiul Austro-Ungar.

Acești doi poeți naționali chiar și până în zilele noastre ne pot fi exemple clare că toți suntem oameni, iar indiferent de naționalitate sau locul unde te-ai născut trebuie să îl respecți pe celălalt, doar așa putem fi mai buni în viață, pentru că nu totul se rezumă la ceea ce ești, ci la ceea ce faci și simți cu adevărat că e mai bine pentru tine ca om.
Sus