Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Mihail Gerald Manole despre Rejtő Jenő (P.Howard)... “Cu nebunii să nu te pui”

Mihail Gerald Manole despre Rejtő Jenő (P.Howard)... “Cu nebunii să nu te pui”
 

P. Howard este pseudonimul lui Reitő Jenő, născut în 29 martie1905, în Erzsébetváros - Budapesta, cunoscut scriitor maghiar din perioada interbelică, acoperind în scurta-i viață (38 de ani) mai multe genuri: poezie - în adolescență, dramă, cabaret, scenariu.

Romanul “Cu nebunii să nu te pui” apărut la editura ZZ București 1993 (Colecția Enigma), în traducerea lui George Volceanov, începe abrupt, punând cititorul în mijlocul unui plin scandal de familie oferit de tânărul Felix Hontings  junior, care își prezintă aleasa inimii, familiei lui.

De ce scandal, veți întreba? Adăugăm câteva “amănunte”.

           

Fermecătorul Felix este lord, conte de Daughter Hill iar aleasa lui este Ellen Grace, nici mai mult, nici mai puțin decât actriță, ceea ce în viziunea tutorilor tânărului lord, de la adăpostul zidurilor “stravechiului castel din Daughter Hill” nu putea fi altceva decât o manifestare a unei suferințe ce putea fi tratată doar într-un singur loc: ospiciul din Highgate, adică “la balamuc”.


Plonjând astfel între zidurile balamucului, cititorul face cunoștință cu o altă serie de personaje care doar completează suita celor dintre zidurile străvechiului castel al prea nobilei familii, și unde lucrurile iau o cu totul altă întorsătură.


Îi lăsăm pe cititorii curioși să descopere singuri personajele fabuloase ca Jagodek, huiduma de paznic, să afle singuri adevărata identitate a Annei Emerencia Hontings  “membră a unei familii de pairi, deținătoare a Ordinului Lânii de Aur și al Jartierei”  la fel și a interesantului personaj Tobias Vucli, inventatorul automatului de taxat a biletelor de tramvai, descifrând în același timp în cavalcada evenimentelor, misterele unei spargeri, ale unei crime, ale unei povești de dragoste, toate petrecându-se în jurul personajului Felix Hontings  junior, care asemeni unui maestru dirijor, călăuzește firul întâmplărilor astfel încât finalul acestora dă satisfacția lecturii unui roman de aventură bine scris, odată cu bucuria petrecerii timpului într-un mod plăcut și mai ales vesel.
Sus