Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Călimară / Deschiderea la Sighetu Marmației a Bibliotecii Româno-Maghiare „Ioan J.Popescu”, filială a Bibliotecii „Corbii Albi”

Deschiderea la Sighetu Marmației a Bibliotecii Româno-Maghiare „Ioan J.Popescu”, filială a Bibliotecii „Corbii Albi”

Luni, 5 februarie 2018, de la orele 16, în cadrul evenimentului „Despre Johnny” organizat de Muzeul Maramureșean Sighetu Marmației la Casa muzeu „Elie Wiesel”, în semn de omagiu pentru tot ce a însemnat și a făcut Johnny Popescu pentru orașul nostru, se va deschide filiala sigheteană a Bibliotecii româno-maghiare „Corbii Albi”.

Johnny Popescu a fost un excelent vorbitor de limbă română, de limbă maghiară, de limbă engleză. A fost un erudit, un excelent cunoscător al istoriei locale. Cărțile scrise de el, manuscrisele lăsate pe masa sa de lucru, stau mărturie că a fost o personalitate de prim rang a orașului, care merită aprecierea noastră prin toate mijloacele.


Tocmai de aceea Mihail Manole a propus ca filiala din Sighet a Bibliotecii româno-maghiare să poarte numele celui pe care nu avem cum să-l uităm vreodată.

Biblioteca „Ioan J. Popescu” este o filială a Bibliotecii „Corbii albi” înființată la Cluj-Napoca, în cadrul Asociației Clubul Media Corbul Alb. Statutul Asociației prevede organizarea următoarelor evenimente:

- Mese rotunde, itinerarii, cu tematici legate de jurnalism, probleme minoritare, prezentare de cărți și alte activități culturale
- Sprijină educarea tinerilor în spiritul toleranței față de minoritățile de toate genurile, prin concursuri, diverse evenimente, tabere și alte căi
- Editează volume publicistice în diferite limbi
- Realizează portalul de contact român-maghiar care are misiunea de a înlesni contactele dintre comunitățile maghiare și românești
- Colaborează cu alte instituții pe tematici sociale, culturale, sportive
- Creează legături umane între diferite comunități etnice, regionale, sociale, culturale prin atragerea reprezentanților acestora în diferite activități tematice comune
- Reprezintă interesele membrilor săi la diferite evenimente, simpozioane.

În momentul de față sunt trei localități unde există Biblioteca Româno-?aghiară „Corbii Albi”: Cluj-Napoca, Târgu Mureș și Cristuru Secuiesc. Începând cu 5 februarie 2018, se va deschide și filiala „Ioan J. Popescu” a aceleiași biblioteci.


Despre modul cum va funcționa biblioteca vom discuta luni, după ce (sau în timp ce) ne vom aminti „Despre Johnny”. O precizare trebuie făcută de pe acum: Biblioteca primește și dă împrumut doar cărți scrise de autori români și maghiari.

Convinși că autorii de cărți români și maghiari pot contribui mult pentru a ne cunoaște mai bine unii cu alții, vă așteptăm luni / hétfő la prima noastră întâlnire!

Coordonatorii filialei din Sighetu Marmației: Horia Picu și Mihail Manole
Sus