Joi, 19 Septembrie 2019
Joi, 19 Septembrie 2019


Călimară / Hegyi Tünde: Despre Mihail Sebastian și Menedék (Accidentul)

Hegyi Tünde: Despre Mihail Sebastian și Menedék (Accidentul)

Autorul începe cu o poveste simplă. Este descris un accident banal, și prin acesta întâlnirea unui bărbat cu o femeie și următoarele două săptămâni petrecute împreună la începutul anilor '30. Ȋn timp ce reușim să urmărim viața de zi cu zi a oamenilor din capitală, îi însoțim pe personajele principale în excursia lor, putem să admirăm frumusetea peisajului înzăpezit și suntem martorii unei vacanțe idilice de iarnă. Acțiune simplă, fără complicații, care constituie cadrul pentru mesajul propriuzis.

               

În stațiunea de schi din Poiana, se deschide sub ochii noștrii sufletul lui Paul, dincolo de rutina vieții cotidiene, o perspectivă asupra unei alte dimensiuni a existenței umane. Sufletul lui Paul este plin de iubire. Ann înseamnă pentru el dragostea, Femeia, împlinirea. O simte pe Ann cu toate simțurile, toate gândurile sale se învârt în jurul ei, vrea să o protejeze, să o posede, dar în ciuda tuturor eforturilor sale, el nu obține niciodată răspuns afirmativ de la ea. În adâncul sufletului său, el este convins că nu e singurul bărbat din viața lui Ann, dar ignorând semnele minuscule, el continuă obsedat să creadă în Iubire. 

Dragoste? Dorință? Certitudine?

Dorința de a de poseda? El nu este capabil să răspundă la aceste întrebări, emoțiile depășesc rațiunea și în timp ce aparent învață fericit să schieze, în sufletul lui bântuie furtuni sălbatice, pasiunea îl împinge spre nebunie și după ce se ridică din acele adâncimi necunoscute, se întoarce în lumea reală, cu ajutorul lui Nora, care reprezintă liniștea, siguranța, echilibrul. Nora este cealaltă femeie din viața lui Paul, alături de ea lasă în urmă suferința, lângă ea se întoarce treptat în realitate.

În romanul lui Sebastian, putem simți multitudinea emoțiilor și sentimentelor pe un plan spiritual mai înalt, în așa fel, încât să rămânem în lumea reală a vieții de zi cu zi. Femeia are un rol important, fiind și blestem și binecuvântare, de care depind vibrațiile sufletului, care instigă, te atrage, te învârte, te înnebunește, sau te ia de mână, te conduce și îți și îți oferă siguranță.

Sus