Luni, 26 August 2019
Luni, 26 August 2019


Călimară / Prima filială a Bibliotecii Româno-Maghiare Corbii Albi care poartă numele regretatului jurnalist din Sighetu-Marmației, Ioan J. Popescu.

Prima filială a Bibliotecii Româno-Maghiare Corbii Albi care poartă numele regretatului jurnalist din Sighetu-Marmației, Ioan J. Popescu.

Se va înființa în data de 5 februarie 2018 la Sighetu-Marmației prima filială a Bibliotecii Româno-Maghiare Corbii Albi, care va purta numele regretatului jurnalist și istoric local din Sighetu-Marmației, Ioan J. Popescu.

Rolul filialei este de a promova literatura maghiară tradusă în română, respectiv a literaturii române tradusă în maghiară.


Filiala va fi coordonată de profesorul Horia Picu și Mihail Gerald Manole (foto), având în prima fază sarcina de a căuta acei îndrăgostiți ai literaturii maghiare respectiv române, care ar accepta o carte gratuită din această arie, cu speranța că viitorul cititor va îmbogăți rubrica întitulată CĂLIMARA cu relatări sau recenzii de câte 15-20 rânduri.


Filiala pornește cu Jókai Mór: Omul de aur și Fiii omului cu inimă de piatră (pentru cei care iubesc istoria și romantismul), Kosztolányi Dezső: Zmeul de aur (recomandat mai ales dascălilor interesați de confilctele sufletești al celor care încearcă sa facă lumea tinerilor mai bună), Szabó Magda: Pilat (acelor copii ajunși la oraș, care obligă mamele lor de la sat, să urmeze, fără a se gândi la consecințe.

Pentru cititorii maghiari se recomandă romanul de dragoste al lui Mihail Sebastian, cu titlul de Menedék, respectiv romanul lui Constantin Țoiu: Vadszőlő lugas.

               

                            Indicații semiprețioase... Corbul Alb și Horia Picu

Constituirea filialei din Sighet va fi urmată de o masă rotundă în amintirea lui Rejtő Jenő și Karácsony Benő – doi scriitori maghiari de religie mozaică, cu un sfârșit tragic în 1944 – și a lui Ioan J. Popescu.
Ioan J. Popescu (5 februarie 1953 – 14 septembrie 2017) a fost un maestru al reportajelor literare, fiind autorul a mai multor cărți pe această temă, dintre care multe au devenit piatră de hotar în cercetarea unor fenomene sociologice respectiv antropologice: “Cartea sinagogilor”, “Gibborim. Evrei sigheteni în Primul Război Mondial”, “Evreii din Sighet, scurtă istorie – 1600 – 1940”. A tradus din engleză piesa Janka pe care, împreună cu Maia Morgenstern au oferit-o sighetenilor.

Avea pregătite pentru tipar volumele “Tipografiile din Sighet – 1806 – 2017” și “Istoria farmaciilor din Sighet” și, în plus, noi, prietenii apropiați știam că Johnny lucra la un interesant roman.

                                                                     ***
Conform proiectului, mica bibliotecă a Corbilor Albi de la Sighetu-Marmației se va îmbogăți prin donații și colaborări cu anticariate, biblioteci sau persoane particulare, tuturor instituțiilor interesate de schimburi culturale.

Îi invităm pe toți iubitorii literaturii din Sighetu-Marmației să contacteze Biblioteca Corbii Albi  filiala Ioan J. Popescu.Sus