Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Călimară / Darvas (Dumitraș) József și cocorii din Orosháza

Darvas (Dumitraș) József și cocorii din Orosháza

Darvas (Dumitraș) József, unul dintre cei mai cunoscuți poporaniști din Ungaria s-a născut în Județul Bichiș (Békés), în orășelul de azi, Orosháza, într-o familie mixtă, româno-maghiară. 


Tatăl său, Mihai Dumitraș, fost zilier, și-a dat viața pentru Monarhia Austro-Ungară la Mitrovica.

Mama lui Darvas (Dumitraș) József, o unguroaică, servitoare, se trage dintr-o familie veche, așezată în 1744 în colonia lutherană din Pusta Maghiară.

Cu acest bagaj modest al originii sociale, Dumitraș Iosif își începe studiile la Orosháza, în catalogul școlar al vremii fiind înscris ca Dumitrás József.


La vârsta de 20 de ani își schimbă numele din Dumitraș în Darvas (”Cocoran”), numele fiind ales probabil de la vestitele stoluri de cocori (în maghiară: darvak), care și acum, zboară gălăgioși pe cerul localităților Orosháza și Gyopárosfürdő.

Cunoscând bine sufletul țăranului din Pusta Maghiară, tânărul Darvas începe să scrie povestiri fluviu cu aspecte sociografice, devenind un autentic ”cocor” de pe cerul de deasupra câmpiei din sudul Ungariei, numită Viharsarok(Colțul Furtunii).

Ca fiu de țăran, Darvas și-a slujit mica sa patrie, Viharsarok( Colțul Furtunii). Odată cu instalarea regimului muncitoresc, Darvas József devine incontestabilul reprezentant al țărănimii, ajungând în funcții înalte de stat.

Prima sa carte în limba română a apărut în 1963. Cartea intitulată ”Istoria unei familii de țărani ” (Egy parasztcsalád története) are caracter autobiografic.

           

Emil Giurgiucă, traducătorul cărții este un bun cunoscător al literaturii maghiare, care a tradus romanele ”Fii bun până la moarte” și ”Chef boieresc” de Móricz Zsigmond, ”Stelele din Eger” de Gárdonyi Géza, ”Poporul pustelor” de Illyés Gyula, ”La periferia orașului” de József Jolán, și ”Soții” de Örkény István.

Casa memorială Darvas József din Orosháza a fost amenajată în casa din chirpici, unde a trăit cândva familia Dumitraș. Situată la periferia orașului – în capătul străzii Dózsa György –, casa memorială nu prea este vizitată, deși băile din Orosháza (Gyopárosfürdő) atrag zilnic sute de turiști din România. Din lipsă de fonduri și din lipsa turiștilor, iarna micul muzeu este închis.


Sus