Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară: Despre Örkény István și Nuvele-minut (Egyperces novellák)

Biblioteca Româno-Maghiară: Despre Örkény István și  Nuvele-minut (Egyperces novellák)

Al doilea volum propus de Biblioteca Asociației Corbii Albi, este oferit de Editura Univers ca parte din Colecția Globus în 1982. Volumul cuprinde ”Nuvele – minut” și romanul ”Expoziția de trandafiri” semnate de scriitorul ungar Örkény István (1912-1979). Tradus în românește de poetul Constatin Olariu, volumul cuprinde nuvele scurte numite de autor ”ecuații matematice”, niște metafore ce urmăresc existența omului chinuit de întrebări la care nu găsește răspuns. 

Mergând pe ideea jurnalismului modern, ”less is more”, adică ceea ce-i mai puțin e mai mult, autorul consideră că ”expunerea mai săracă este mai eficientă”, după cum declară într-un interviu acordat traducătorului, Constantin Olaru, în 1972 la Budapesta.

               

Cu toate că volumul are câteva sute de pagini, când te apuci să-l răsfoiești, nu-ți vine să-l mai lași din mână. Scrieri scurte, atacând subiecte banale, din viața de zi cu zi, asta însemnând că nu ocolește nici subiectul morții, descriind oameni din toate categoriile sociale într-un anumit moment al existenței lor în situații ce frizează absurdul, dar te pun pe gânduri. Subiecte serioase tratate cu o doză de umor sau cu o fină ironie, dozate în capitole despre Situații, Portrete, Informații, Locuri comune, Asociații, Variațiuni, Jocul posibilităților sau Pilde. 

În Modul de întrebuințare atașat volumului, autorul dă niște indicații pentru citirea corectă a acestor ”ecuații”. În orice poziție, pe orice vreme, până se face un ceai sau fierbe un ou moale puteți citi o nuvelă-minut, neapărat început cu titlul, un element foarte important. Se întâmplă ca să nu înțelegeți din prima lectură ce a vrut să spună autorul. În această situație cititorul este sfătuit ca să recitească nuvela. ”Dacă nu înțelege nici așa, atunci înseamnă că greșeala se află în nuvelă. ” Și autorul ne explică și cauza. Pentru că ”Nu există oameni proști, ci numai Nuvele-minut proaste.”
 
Sus