Vineri, 15 Noiembrie 2019
Vineri, 15 Noiembrie 2019


Călimară / Unde am pierdut Kansasul? Despre Augustin Buzura și Orgolii (Gőg)

Unde am pierdut Kansasul? Despre Augustin Buzura și Orgolii (Gőg)

Nici acum nu știu, când Corbii Albi din Saint Louis mi-au trimis ochelarii de soare uitați la împreunarea rîurilor Missouri și Mississippi. Amintirile sunt agresive, te fac anxios. Mi-e frică să mă întreb așa, ulterior, oare nu s-au supărat Corbii Albi din Denver, că nu am mai avut puterea de a trece Mississippi și a intra triumfal în Colorado, unde aveam fixată deja o întîlnire cu cei care administrează complexul turistic al mormântului lui Buffalo Bill? Da, nu am mai avut putere. Mă uit și acum pe hartă, gândindu-mă dacă reușeam să ajung în Denver. Nu, nu cred.

Însă nu pot să-mi iert că am pierdut drumul spre Kansas, deși de 3-4 ori aveam în fața tăblița caracteristică a autostrăzilor din SUA, spunându-ne, nouă, Corbilor Albi, unde se face exit-ul spre țara lui Dorothy. Și de unde Dorothy și Toto sunt luate de tornado, duse în lumea lui Oz.

Da, am pierdut Kansasul pe drum, ajungând pe o altă autostradă, de unde – iarăși – s-a arătat lașitatea mea: am cedat, am trădat Kansasul, i-am trădat pe Dorothy, Toto, Sperietoare de ciori, Omul de Tinichea…

Da, lașitatea bărbătească se măsoară în mile sau kilometri.


La împreunarea râurilor Missouri și Mississippi împreună cu români și maghiari din Saint Louis. Proiect sprijinit de The Ratiu Family Charitable Foundation

Acum, când au sosit ochelarii uitați la terasa amenajată pe Mississippi – cu vedere spre apele lui Missouri care intrau în fluviu cu o apă mult mai deschisă, adusă de nu știu unde  că statele din America mă zăpăcesc , mă simt învins. Eram convins că voi fi uitat odată cu această platformă interesantă care se numește Corbii Albi. Eram convins – ca și orice om orgolios din lume. Prieteni mei – maghiari și români – nu m-au trădat, așa cum așteptam.

M-au învins. Ei au avut dreptate: viața este frumoasă, viața este o eternă împreunare ale râurilor. Credința doboară mitul.

A, da. Missouri era mai alb, decât Mississippi. Hmm. Prietenul român avea probleme de exprimare, și mi-a spus așa: ”a kind of sexual miracle”, adică un fel de minune sexuală. Peninsula își lua rămas bun de la postura de teren așezat între rîuri, dând din mână spre puterea supremă a naturii, care râdea de peninsulă și de oameni maghiari și români, care minute întregi se gândeau la trecutul lor personal, la momentul în care și-au stricat viața. Dar și la momentul când au refăcut-o, ca și doctorul Cristian, din romanul lui Augustin Buzura.

Am pierdut însă Kansasul și tărâmul lui Oz, cu Dorothy și ceilalți. Orgoliile...

Cine este de vină oare? Lașitatea bărbătească sau orgoliul uman înnăscut, care te face să-ți înfrunți anxietățile lăsate pe malurile apelor – lăsate pe malul apelor așa cum fac îndrăgostiții după înserare, intrând dezbrăcați în cel mai aproape râu posibil?
Sus