Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară Corbii Albi: Gânduri de sub ”Umbrela Sfântului Petru”

Biblioteca Româno-Maghiară Corbii Albi: Gânduri de sub ”Umbrela Sfântului Petru” 

Grație unei cărți primite cadou de la Corbii Albi din Cluj-Napoca, am făcut cunoștință cu romanul unui scriitor maghiar, tradus în românește. 

Autorul cărții, Mikszáth Kálmán (1847-1910), traducătorii Lucia Nasta și H. Grămescu ne asigură o lectură plăcută prin volumul apărut în 1968 la Editura pentru literatură.

Bunăstarea glogovenilor depinde de cartofi

Romanul intitulat ”Umbrela Sfântului Petru” e scris cu umor și ironie fină. Acțiunea romanului se petrece în satul Glogova, o localitate mică, pitită la poalele unor munți pleșuvi. 

  

Oameni simpli, harnici și cu frica lui Dumnezeu duc o viață când mai tihnită, când mai agitată în funcție de recolta de cartofi. Recolta slabă, cartofii de proastă calitate îmbolnăvesc mai mulți oameni de-o molimă sau alta, pe când recolta bună de cartofi sănătoși înseamnă cununii multe și o viață mai bună pentru glogoveni.

Un necaz nu vine niciodată singur

După moartea popii, un tânăr preot vine să slujească în sat. Viața lui de om sărac se complică în ziua în care un necunoscut îi aduce o mogâldeață, soră-sa cea mică dormind într-un coș de porumb, și vestea că mama lor a trecut la cele veșnice. Responsabilitatea creșterii copilașului, lipsa banilor și ultima suflare a mamei sale spunându-i parcă: ”Crește copilul, Jankó!”, îl determină să se roage cu ardoare pentru o minune. 

Minunea vine din cer

Și minunea se întâmplă. Pe o ploaie torențială, parcă de nicăieri apare o roată mare de pânză roșie ca s-o acopere pe copila ce dormea într-un coș sub cerul liber. Oamenii se uitau fascinați la obiectul apărut din senin, despre care nu știau nici ce este, nici cum se folosește. Se uitau la umbrelă ca la o adevărată minune, iar de aici până la concluzia că ”cel care a adus umbrela vine odată la o mie de ani pe pământ,” n-a mai fost decât un pas.

Degeaba încerca popa să le explice că e o umbrelă, sătenii îi cereau s-o păstreze în biserică și s-o folosească la evenimentele importante din viața satului, chiar și la înmormântări, indiferent de vreme. Vrând să se pună bine cu cele sfinte a dus fiecare ce avea la casa părintelui, care astfel a scăpat de grija zilei de mâine. Veronka, fetița din coșul de porumb cu trecerea anilor ajunge o frumoasă domnișoară, iar preotul uită de sărăcie. 

Pe urmele umbrelei

Ca într-un roman polițist, acțiunea se complică cu povestea tânărului avocat Wibra Gyuri. Prin pagini palpitante îl urmărim apoi pe Wibra Gyuri pe drumul întortocheat și plin de peripeții în căutarea umbrelei de pânză roșie, prin care și-ar putea lua revanșa. Pe un drum atât de întortocheat nu se putea să nu întâlnească și dragostea. 

Cine e aleasa inimii, ce piedici are de înfruntat în calea fericirii, va găsi oare umbrela Sfântului Petru? Sunt întrebări la care veți găsi răspunsul doar citind cartea din colecția Biblioteca pentru toți via Biblioteca româno-maghiară din Cluj!
 
Sus