Sâmbătă, 07 Decembrie 2019
Sâmbătă, 07 Decembrie 2019


Călimară / Două liceene au recitat în limba română din poezia lui Arany și Petőfi, deschizând Biblioteca Româno-Maghiară

Două liceene au recitat în limba română din poezia lui Arany și Petőfi, deschizând Biblioteca Româno-Maghiară

Eveniment deosebit în viața intelectuală cotidiană al Clujului multicultural: și-a deschis porțile prima bibliotecă specializată în tematica traducerilor reciproce româno-maghiare. Mica instituție are ca menire promovarea literaturii maghiare între români, respectiv a celei române între maghiari.

Inaugurarea a debutat cu două poezii în limba română: cunoscuta La sfârșit de toamnă (Szeptember végén) de Petőfi Sándor și clasica Barzii din Wales (Walesi bárdok) de Arany János.


Cele două eleve de la Colegiul Național George Barițiu – emoționate de atmosfera familială a noii biblioteci – , au citit cu mare plăcere poeziile, oferind mai târziu și un mic interviu pentru TVR Cluj, prin care au descris într-un mod original sentimentele care le cuprind evocându-i pe cei doi poeți maghiari ”care au străzi denumite după numele lor: str. Arany János lângă Parcul Central respectiv str. Petőfi, care actualmente leagă Blvd. 21 Decembrie cu Calea Dorobanților”.


Bogosavlievici Vladimir, profesor de istorie la Colegiul Național George Barițiu, a evocat zeci de evenimente legate de cultura și arhitectura maghiară din Cluj, atenționând asupra necesității educației în spirit multicultural.

Directorul Editurii Kriterion a vorbit despre deceniile întregi, în care zeci de scriitori români au fost traduși în maghiară, respectiv din maghiară în română. 


– ”Donăm cu mare încredere o bună parte din aceste volume tinerei biblioteci a Corbilor Albi, fiind convinși că această metodă nouă, aplicată de Corbii Albi, cea a trimiterii prin poștă și a posibilității de reținere a acestor cărți ca și un cadou, va funcționa tot așa de bine și în anii viitori.” 

Szabó Csaba, președintele Asociației Clubul Media Corbul Alb a subliniat modalitățile prin care cititorii și iubitorii de carte pot avea legături mai strânse cu biblioteca.


– ”Dacă aveți cărți, care fac parte din tematica bibliotecii, puteți să ni le donați. Ba mai mult, rafturile pot fi luate în custodie de firme, de instituții și de persoane fizice în schimbul unei sume. Cel mai important susținător al nostru până acum este NTT DATA Romania. Așteptăm solicitările Dvs. prin mail (barlang655@gmail.com) sau FB (corbii albi) – a spus în încheiere Szabó Csaba.

Sus