Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Biblioteca Româno-Maghiară: Despre Moldova György și pavilioanele singuratice

Biblioteca Româno-Maghiară: Despre Moldova György și pavilioanele singuratice

Sau, poate mai degrabă, pavilionul rezistenței. A rezistenței împotriva inumanului, neomeniei sau a tertipurilor. A rezistenței împotriva unui crez care nu e al tău.

Este mai degrabă o poveste a sentimentelor contradictorii și a iluziei. A curajului și a sacrificiului. În mod cert protagoniștii luptei anti-comuniste din Ungaria lui octombrie ’56 au inspirat mulți oameni. Inclusiv din România. 


Personajul principal relatează despre o anume Zsófia, soră șefă într-unul din spitalele capitalei maghiare. Aceasta, pusă în fața unei situații dificile, acceptă să trateze și să ascundă doi răniți, membrii ai rezistenței anticomuniste din capitala ungară. Asta în ciuda faptului că în acele momente tulburi, o astfel de faptă se putea solda ușor cu o executare. 

Chiar și așa, văzând starea de sănătate precară în care se află cei doi, Zsofia acceptă să-i trateze, salvându-le astfel viața. Ba mai mult, se îndrăgostește de unul dintre ei. Cum era și de așteptat, nu după multă vreme aceștia sunt capturați și băgați la închisoare regâsindu-se după alți 3 ani. 

Finalul doar pare fericit, lăsând mai degrabă impresia unui război neîncheiat între iubirea de țară și convingerile ideologice proprii – pe de-o parte  și trădătorii de țară, lacheii și bolșevism pe cealaltă parte. Toate astea în sufletul personajului principal masculin, Florián.

O poveste tristă dealtfel care reliefează, indiferent de vremurile pe care le trăim, cât de importante rămân calitățile umane.

Se spune că nu te poți împotrivi curentului. Cu toate astea, unele „pietre” pur și simplu o fac. Într-atât de mult încât, într-un final, vor ajunge chiar să schimbe cursul.
Sus