Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Călimară / Andrei Poștoacă: Despre vânătorul și scriitorul Tóth Kálmán – Aventură în Valea Păstrăvului

Andrei Poștoacă: Despre vânătorul și scriitorul Tóth Kálmán – Aventură în Valea Păstrăvului

Unele lucruri, trebuiesc făcute la vremea lor. Fie că ne place sau nu. Cam așa-i și cu educația pentru natură. Cât ești tânăr e bine să iei contact cu școala naturii pentru ca toate minunățiile și surprizele pe care natura le oferă în al său spectacol le vei vedea cu alți ochi. 

Cartea asta mi-a plăcut la nebunie. Poate pentru că începe într-un mod similar cu modul în care mi-am început eu „cariera” într-ale naturii. Adică un plod nehotărât cu părinți hotărâți care te trimit într-un loc –deobicei într-o tabără sau o lungă excursie cu cortul în natură- în care vei fi descoperit lucruri care te vor marca pentru tot restul vieții. Același scenariu se petrece și aici. 


Un inginer silvic își trimite băiatul în grija lui moș Ciutură, pădurar cu state vechi, vânător și bun cunoscător al locurilor și al vieții pădurii. Kende Jr., personajul principal, va avea parte nu doar de două luni pline de aventuri dar va „suferi” și un proces de maturizare parcurgând „drumul” inițiatic de la băiețandru la bărbat. 

După cum am aflat și eu odinioară, așa și Kende Jr. , alături de prietenul lui, Peter, descoperă că viața pădurii e fascinantă doar dacă știi cum s-o tratezi. Unui om neobișnuit cu viața în pădure i se poate părea periculos și fără rost să petreci timp înconjurat de sălbăticiuni. În realitate însă cei familiarizați știu că defapt acolo se desfășoară un continuu spectacol. 

Revenind la povestea noastră, din fericire, cerințele lui moș Ciutură sunt din cele mai diverse astfel încât băieții sunt puși în fața unei aventuri continue. De la urmărit animele sălbatice, pecuit și vânătoare până la urmărit braconieri băieții iau contact cu viața, așa cum se întâmplă ea. Și ca orice aventură reușită cei doi băieți nu doar că gustă din plin provocările lansate de moș Ciutură, dar până la final învață să se poarte ca niște bărbați, semn că inițierea a fost un succes.

Sus