Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Călimară / Despre fenomenul Péter Esterházy și ... o femeie

Despre fenomenul Péter Esterházy și ... o femeie
 

Péter Esterházy s-a născut în 1950 la Budapesta, face parte dintr-o familie nobiliară și este cunoscut în Ungaria, dar și în străinătate ca o voce literară care reușește să descrie problematica spațiului central și est-european din vremea contemporană.  

Articolul aceasta se va referi la o operă a lui care este supranumită de critici ,,o enciclopedie erotică”, mai precis spus, cartea ,,O femeie”, care are, așa cum arata și titlul, ca leitmotiv o femeie, iar în acest sens, propoziția ,,există o femeie” se repetă obsesiv (lectura a fost urmărită după ediția a doua, Editura Curtea Veche, București, 2009, iar traducerea din limba maghiară a fost întocmită de Anamaria Pop). Această femeie leitmotiv iubește și urăște: ,,Există o femeie. Mă urăște” (p. 10); ,,Există o femeie. Mă iubește” (p. 11). 


Péter Esterházy nu transformă iubirea într-un mister, ci arată doar că femeia și bărbatul trăiesc sub numele iubirii o serie întâmplări cotidiene care sunt banale, dar și magice: ,,Există o femeie... Mă sună tot timpul” (p. 10); ,,Există o femeie.... Mă sună și îmi rostește numele; îmi repetă numele precum un cuvânt magic” .

Cartea are aproximativ 150 de pagini, iar la o cântărire superficială ar părea o lectură facilă, dar lectura aprofundată exercită o atracție complexă și tulburătoare, devenind chiar greu de citit și luând înfățișarea unui text filosofic despre iubirea care ființează în lumea postmodernă și care nu e deloc simplă de trăit și de asumat.

Volumul este tructurat în nouăzeci și șapte de fragmente care par a contura nouăzeci și șapte de femei și bărbați, dar de fapt, este vorba un singur bărbat care iubește o singură femeie, iar amândoi au o personalitate puternică și complexă: 

,,Să nu mai lungim vorba: de iubit mă iubește, cred că mă și urăște suficient, dar ar trebui să știu dacă o plictisesc. Dacă s-a săturat de mine. Dacă-i sătulă până-n gât de mine. Până peste cap. Dacă nu – indiferent că mă iubește sau nu, că mă iubește sau nu – atunci e bine, totul continuă ca înainte (....) Orice, numai să rămână. (....) Mă pot doar resemna, odihni în ea. ” (pp. 60-61).

Ar mai trebui menționat că Andrea Gavriliu a întruchipat această emoționantă scriere a lui Péter Esterházy într-un spectacol de teatru: ,,Un spectacol de Andrea Gavriliu. Producător: Facultatea de Teatru și Televiziune, Universitatea Babeș  Bolyai Cluj-Napoca” (teatrulclasic.ro/events/o-femeie-dupa-peter-esterhazy/, 7 octombrie 2017). 
Sus