Vineri, 22 Iunie 2018
Vineri, 22 Iunie 2018


Călimară / Tudor Duică: Biblioteca Româno-Maghiară; Varró János – bătălia pentru coroană

Tudor Duică: Biblioteca Româno-Maghiară; Varró János – bătălia pentru coroană

Ce încântare să ai în mână o carte despre Transilvania evului mediu târziu. Ce plăcere să citești despre principi și nobili ardeleni, care au intrat în istorie cu sabia, dar și cu pana de scris.

Romanul istoric Bătălia pentru coroană a scriitorului ardelean de limbă maghiară Varró János 
este captivant și plin de informații bine documentate istoric. Epoca despre care scrie autorul nu este foarte cunoscută publicului românesc, obișnuit cu o literatură plină de eroi români buni și puternici.

Acțiunea romanului are loc în cea de-a doua jumătate a secolului al XVI-lea în Principatul Transilvaniei, un stat nou și încă instabil, de pe eșichierul politic al Europei Centrale și de Est, fiind populat de personaje mai mult sau mai puțin reale, principi și nobili maghiari, nobili valahi și sași bogați. 
  

Acțiunea cărții se conturează în jurul luptei pentru putere și coroană , ce se dădea între habsburgi și otomani, dar și între aristrocrații de frunte ai Transilvaniei.

Cu un stil vioi, presărat cu multe citate latinești, limba oficială a momentului, romanul te prinde și nu te mai lasă decât când l-ai terminat de citit. Un merit incontestabil îl are și traducătorul textului românesc, d-l Gelu Păteanu.

Așadar, vă invit să citiți un roman scris din suflet și pentru sufletul ardelenilor. Lectură plăcută.


Sus