Miercuri, 18 Septembrie 2019
Miercuri, 18 Septembrie 2019


Călimară / Forfotă mare la Corbii Albi. Cărți sosesc, cărți pleacă...

Forfotă mare la Corbii Albi. Cărți sosesc, cărți pleacă...

Azi au pornit spre cititori trei cărți:

1.Kemény Zsigmond: Văduva și fiica ei (Özvegy és leánya)

Cartea a fost trimisă lui Silvius Mehedinți, la Turnu Severin, care ne-a scris: ”aș vrea să înțeleg, ce se întâmplă și de ce există atâtea resentimente si discuții. Știu foarte puțin despre felul în care maghiarii știu istoria.”                       Aspect din filmul serial cu același numeÖzvegy és leánya (1983)

Roman istoric care prezintă o lume pierdută, secolul al XVII-le al Transilvaniei, cu familiile sale nobiliare, cu intrici, dragoste, durere. Carte grea, din stiloul unui nobil maghiar care însuși are printre strămoși principi al Transilvaniei. Text clasic, greu, născut nu cu mult după revoluția din 1848 – adică în 1855.


2. Makkai Sándor: Căruța dracului (Ördögszekér)

Silviu Măcrineanu este pasionat de romanele istorice. ”Carte grea și foarte originală” – ne scria Silviu despre Nero, poetul sângeros de Kosztolányi. Acum ar vrea istorie. Ne-am gândit să-i trimitem Căruța dracului, scris de episcopul-scriitor Makkai Sándor. 


Cartea este una controversată, deoarece descrierile despre relațiile erotice dintre frați și soră, Anna și Gábor Báthory (viitorul principe al Transilvania) au avut un rol împortant în apariția Báthory-fobiei, din care Bethlen Gábor (celălalt principe) a profitat pe deplin. 


3. Márai Sándor (Moștenirea Esterei; Szabó Dezső (Istoria funiei)

„A fost o coincidență tare ciudată că citisem înainte Pilat, de Szabó Magda. Am rămas reflectând la această pregătire culturală a întâlnirii morții cu cei foarte apropiați, dar și la rolul Corbilor Albi în viata noastră. Vă multumim pentru Szabó Magda și Pilat.” – ne-a scris Dumitrel Popa din Călărași.

Lui i-am găsit cărți mai speciale. Pe ”greoiul” Szabó Dezső (Istoria funiei – A kötél legendája; nuvele) și pe Márai Sándor (Moștenirea Esterei – Eszter hagyatéka)
Sus