Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Călimară / Dorin Petru Lupaș: Biblioteca Româno-Maghiară; despre Kosztolányi și Zmeul de aur

 
Dorin Petru Lupaș: Biblioteca Româno-Maghiară; despre Kosztolányi și Zmeul de aur

Trebuie să mărturisesc că sunt iremediabil fermecat de marea literatură maghiară, care pentru cititorul român neavizat pare insuficient de atractivă, deoarece îi lipsește acea sonoritate specifică numelor anglo-saxone sau franțuzești. Însă cine nu a savurat niciodată umorul fin și dramatismul marelui Dickens sau cine nu a văzut, cu ochii minții, străzile Parisului de altădată, atât de frumos pictate în cuvinte de maestrul Balzac, acela încă nu e pregătit să-l cunoască nici pe Kosztolányi Dezső. 


Din multe puncte de vedere, narațiunea acestui roman este la fel de actuală ca și când ar fi scrisă în zilele noastre. Atât prin tema abordată, dar mai cu seamă prin stilul aproape cinematografic, autorul ne stimulează imaginația, aducându-ne aminte de tumultuoșii ani de liceu, cu iubirile, trădările, frustrările și revelațiile pe care le-am trăit atunci. Rememorăm cu duioșie pornirea auto-victimizantă a tineretului studios, copleșit de perspectiva aproape inevitabilă a unui fiasco răsunător, la examenul maturității, când și-ar fi dat cu dragă inimă toată exuberanța juvenilă pe beteșugurile bătrâneții, numai să se vadă trecuți cu bine prin furcile caudine ale Bacalaureatului. 

Ne vom vedea introduși, pe nesimțite, în viața cotidiană a unui prosper orășel de provincie din sud, de pe vremea monarhiei dualiste austro-ungare. tocmai în momentul când tensiunile dintre generații se acutizează, prinși între candida inconștiență a celor tineri și respectabila uniformizare a părinților, de pe care colbul anilor de școală a fost înlocuit de mult cu praful unei vieți monotone și conformiste. 

De aceea, sinuciderea profesorului Antal Novák, după ce fiica lui fuge cu un coleg de liceu, iar el este bătut de doi foști elevi, pe care îi picase la examen, capătă valențele premonitorii ale unui sfârșit de lume. 

Dincolo de cuvinte, Zmeul de aur poate fi cântecul de lebădă al unui imperiu sortit să dispară sub tropotul bocancilor militari ai Marelui Război sau testamentul unei culturi înfloritoare, care se vede înlocuită de forța brută.
Sus