Joi, 21 Noiembrie 2019
Joi, 21 Noiembrie 2019


Călimară / Daria Macarie: „Omul de aur" de Jókai Mór

O carte plină de viață și suspans care m-a făcut să uit de realitate, să pătrund în acțiune și în simțămintele personajelor, să sufăr și să mă bucur alături de ele.

Cred că am cel mai bun sfătuitor în legătură cu romanele pe care aș vrea să le citesc - mama mea. Mereu când îmi recomanda o carte și o terminam de citit, rămâneam foarte surprinsă și recunoscătoare.
Fiind o admiratoare de cărți clasice, nu se putea să nu citesc acest roman.

Omul de aur m-a impresionat, m-a făcut să mă gândesc la unele lucruri, să mă împac cu ele și să ajung la concluzia că nu toți oamenii sunt la fel, că suntem diferiți, că avem scopuri și țeluri diferite în viață, dar mai ales, prejudecăți și principii diferite. Dar fiecare persoană poate ieși în evidență cu o calitate a sa, chiar și cu un defect, iar oamenii pot fi în stare să-i judece și să lovească pe spate.

        


Cartea îl are ca personaj principal pe Mihaly Timár, un comandant de vas. Chiar dacă funcția lui este simplă, povestea lui ne va uimi.

Stilul autorului m-a emoționat. La prima vedere, pare genul lui Jules Verne, descriind fiecare detaliu și culoare din natură și nescăpându-i nimic. Dar nu a fost așa. Până și în descrierile lui am observat amuzamentul și ușurința lui de a scrie.

Timár ne este prezentat la început ca un ocrotitor al vasului Sfânta Barbara. El a scăpat corabia de multe primejdii, a înfruntat multe greutăți și a ocrotit-o pe fiica lui Trikalis Euthym, Timea. 

De la bun început autorul ne dezvăluie sentimentele lui Timár pentru Timea. El este foarte grijuliu, amabil și bun cu ea.

Înainte ca Trikalis Euthym să se sinucidă, el îi spuse lui Timár adevărul despre el, că este un pașă urmărit, iar numele lui adevărat este Ali Ciorbadji. El îi spuse că ei transportau tone de saci umpluți cu grâu care puteau fi transformați în avere și că trebuia să își pună capăt zilelor, de dragul Timeei. Timár promise că va avea grijă de ea.


După moartea acestuia, comandantul de vas găsi într-un sac o cutie cu bani și bijuterii care costau milioane. De atunci și-a dat seama că e responsabil și că e bogat.

Acest roman te face să zbori, să uiți în ce loc te afli, teleportându-te în sufletul nobil și pueril al personajelor, simțindu-le fiecare zvâcnire, lacrimă, furtună sau sentimente ce nu pot fi descrise.

Parcurgând romanul, simți cum timpul trece printre pagini, cât și în realitate. Se produc mari schimbări ale protagoniștilor, întorsături de situație, de sentimente și acțiune. Facem cunoștință cu noi personaje care îl vor ajuta pe Timár să evolueze, să se schimbe și să-și accepte situația și defectele.

El acceptă sentimentele sale pentru Timea. Acesta o ceru în căsătorie, iar ea acceptă. Însă aceasta se comporta foarte distantă și rece. Nu simțea nimic pentru el. Doar era recunoscătoare, fidelă, simplă și îi datora respect. Trebuia să-i datoreze măcar atât, deoarece Timár o salvase de trei ori.

Pe parcurs, el întâlnește o fată pe nume Noemi. Acesta nutri profunde sentimente pentru ea. A început să-i iubească fiecare mișcare, fiecare cuvânt rostit cu vocea ei melodioasă și fiecare privire pătrunzătoare și înduioșătoare.


Pe "Insula nimanui" era minunat. Nimeni nu îl deranja cu scrisori, afaceri și dureri de cap. Pur și simplu dădu tot uitării, având în fața doar ființa iubită și paradisul pe pământ.

Dar apare o piedică. Aceasta e Timea. Dar nu, Timár nu se putea gândi la așa ceva! Începu să își frământe gândurile, să nu mai fie prezent în ceea ce face, doar pentru a se gândi cum e mai bine: să fie împreună cu Timea, să fie admirat, respectat și iubit în societate, sau să-și înfrunte destinul și să aibă parte de o fericire nemărginită, alături de Noemi, adevărata și sincera iubire ce i-o purta? Să rămână omul de aur sau să se facă nevăzut și necunoscut de nimeni? Nu putea renunța la nici una din femeile pe care le iubea! 

Acestea au fost întrebările ce mi le puneam în timp ce citeam. Eram uluită și stupefiată de simplul fapt că un om se poate împărți în două lumi diferite, doar de dragul persoanelor iubite. Una, unde banii erau nenumărați, dar fericirea era departe , iar cealaltă, unde fericirea era infinită, palpabilă, dar banii erau neexistenți.

Dacă doriți să asistați la povestea minunată și uimitoare a unui om simplu care a devenit peste noapte un om de aur, o carte care te învață cum să te adaptezi, cum să faci față persoanelor care-ți vor răul sau te iubesc și care te ajută să îți imaginezi și să simți iubirea, bucuria și suferințele, acest roman este perfect pentru astfel de simțăminte profunde și uluitoare!

Vă doresc lectură plăcută!
Sus