Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Orsi poate fi un exemplu tinerilor de azi

Harpista târgumureșeană ajunge la Dusseldorf

Nagy Orsolya este studentă la Cluj - Kolozsvár. Ceea ce o face diferită față de ceilalți studenți este că ea cântă pe harpă, un instrument neobișnuit, supranumit și instrumentul „îngerilor”. Orsi și-a început studiile la Liceul Vocațional de Artă din Tîrgu-Mureș. În prezent studiază harpa cu profesoara Szabó Kinga, la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Tânăra deosebit de talentată, la doar 21 de ani, a cunoscut și succesul, dar a trecut și prin destule dificultăți. Cu ea am discutat despre relația ei cu muzica, despre greutăți și despre planurile de viitor.


 Cum și când a început relația ta cu muzica?

„Am avut posibilitatea de a alege dintre două școli, una generală și școala de artă, fiindcă am dat admitere la ambele. Am vrut să cânt la un instrument și de aceea am început școala de muzică în Liceul Vocațional de Artă Târgu Mureș în clasa I, la pian când am avut 7 ani, iar în clasa a V-a am început să cânt la harpă cu profesoara Nagy Emese, harpistă la Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș”.

 De ce ai ales harpa, ca instrument?

„Cum am explicat mai înainte, am început să studiez pian în clasa I. Am avut o profesoară foarte drăguță Szakács Mária Magdolna. La sfârșitul clasei a IV-a profesoara m-a întrebat: Orsi, nu vrei să cânți la harpă? Și de atunci a început relația mea cu harpa. Până atunci nici nu am crezut că o să am șansa să cânt la harpă, dar acum sunt foarte recunoscătoare că lucrurile s-au întâmplat astfel. Bineînțeles că am acceptat, iar acum nici nu pot să-mi imaginez să fac altceva, decât să cânt la harpă”.

  Când ai avut primele concerte, cum te-ai pregătit pentru ele

„Am avut foarte multe concerte pe parcursul anilor. La început am cântat la producții mici organizate de profesoare din școală, dar cu timpul am ajuns să cânt ca solistă în cadrul Zilelor Muzicale Târgumureșene la concertul Tinere Talente Târgumureșene în anii 2014 și 2015 acompaniată de Filarmonica de Stat Tîrgu Mureș. Am avut recitaluri solo și de muzică de cameră. Am participat la multe concursuri naționale și internaționale, unde am primit premii I și II. Premiul de care sunt cea mai mândră este premiul III la Concursul Internațional de Harpă din Szeged din anul 2013. Era primul meu concurs internațional. La aceste concerte, concursuri m-am pregătit cu ajutorul profesoarelor mele. Am învățat foarte multe lucruri esențiale de la ele, nu numai cum să cânt frumos la harpă, ci cum să fiu o artistă adevărată, cum să transmit sentimentele mele prin muzică.”


– Ce greutăți ai întâmpinat de-a lungul anilor?

„Viața de artist nu este atât de ușoară pe cât se pare. Pentru mine cel mai greu era să mă obișnuiesc cu faptul că înainte de fiecare concert am emoții, fiind o persoană foarte emotivă, sensibilă. Când sunt pe scenă nu se vede pe mine cât de greu îmi este să cânt în fața publicului. Oamenii trebuie să aibă impresia, că sunt foarte relaxată, trebuie să cânt lejer, frumos în ciuda faptului că sunt cuprinsă de emoții”.

 Când ai simțit prima oară că menirea ta este să cânți la harpă?

„Întotdeauna mi-a plăcut să cânt la harpă, dar dacă trebuie să aleg un moment specific aș zice concertul când am cântat prima dată în orchestră în locul profesoarei mele”.

– Ce planuri ai?

„O să am un an foarte înghesuit, plin de concerte. Cel mai important concert dintre toate este cel din Dusseldorf, unde voi fi solistă, acompaniată de Orchestra Filarmonicii din Satu-Mare sub bagheta dirijorului Franz Lamprecht. Programul - alături de lucrări numai pentru orchestră - va fi Händel: Andante-Allegro [partea I] Concert pentru harpă în Si bemol major, op. 4 Nr. 6, Dittersdorf: Rondo [partea III ] Concert pentru harpă în La major, și Saint-Saëns: Finale din Morceau de concert, Op. 154. Totodată, pe parcursul stagiunii 2017-2018 voi colabora cu filarmonicile din Târgu Mureș și Cluj -Napoca ca harpistă I și II. Și sper să primesc bursa Erasmus+ și sper că voi fi studentă la Conservatorul din Parma, din martie 2018”.

Orsi poate fi un exemplu tinerilor de azi prin faptul că muncește în fiecare zi pentru a-și îndeplini visele. Îi dorim mult succes în continuare!Sus