Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Călimară / Cuget – literatură a sufletului

Cuget –  literatură a sufletului

Ce am crezut la început că este acest “Cuget”? – Fărâme de gânduri despre greutatea dulce a unei moldo-ardelence rătăcite în Secuime. Și nu doar rătăcite. Ci îndrăgite, revoltate, pline de compasiune și de dorința de a îndruma și reîndruma.

Am primit frumoasele scrieri ale Florinei ca pe mici cadouri pe care omul le colecționează și le scoate din cinci în cinci ani ca să le scuture de praf și să le tipărească și mai adânc în inimă și suflet. Căci acestea mi-au adus aminte de câteva fărâme ale viselor mele din copilărie. Și, datorită sincerității artistice de care a dat dovadă această frumoasă floare moldo-ardeleancă, am reușit să scot toate visele puerile ascunse și să le scutur, fericită și plină de revelație, de praful uitării.Mi-am dorit de mică să devin profesoară. Îmi aliniam păpușile și toate jucăriile în jurul unor măsuțe improvizate și născoceam zilnic câte o programă școlară. Toate cărțile erau răsfoite zilnic pentru a le oferi micilor mei învățăcei cea mai bună lecție din toată lumea.

De atunci îmi doream să educ. Nu să umplu cu găleata capul elevilor cu informații, ci să îi învăț să trăiască, să aibă încredere în capacitățile lor, să creadă în talentul lor propriu. Și, în opinia mea, asta a făcut, ca dascăl, și autoarea acestui cuget care mi-a reamintit de frumusețea de a îndruma vieți, de a fi părtașă la șlefuirea unor diamante.

Însă aceste scrieri au atins și o altă coardă sensibilă a mea, pentru care îi rămân, în continuare, recunoscătoare Florinei.

Provin dintr-o familie bilingvă și știu ce înseamnă interculturalitatea, interetnia, am trăit-o și o trăiesc zilnic pe pielea mea. Dar întâmplările șocante prezentate de autoare m-au cutremurat, m-au zguduit și m-au determinat să reflect la cât de binecuvântată este familia mea.

Bunicii mei nu au avut nici o obiecție atunci când mama, o tânără maghiară frumoasă ca focul, a declarat că vrea să fie soția unui tânăr român. În familia mea, domină pacea. Iar întâmplarea tristă povestită de Florina, în care cei doi iubiți sunt despărțiți de furia părinților, mi-a adus în fața ochilor, ca o sclipire a misterului din care provin, momentul idilic în care părinții mei s-au întâlnit pentru prima oară:

– “Frumoase sunt fetele de la Sighișoara!
–  Și băieții de la Reșița...”

Totodată, Florina mi-a reînviat cea mai arzătoare dorință: de a preda într-o zonă în care limba română nu este vorbită prea des și de a încerca să împac cele două națiuni. De a face cunoscută frumusețea ambelor culturi. De a risipi pace și înțelegere.

Publicistica literară a Florinei Vaipan este, mai precis, o literatură a sufletului. A trăirii. A frumuseții de a suferi și lupta pentru înțelegere. Vă propun să răsfoiți aceste mărturii ale unei ambiții neobosite cu sufletul deschis, pentru a vă putea vedea și simții propriile cugete.

Propriile trăiri. Propria viață.

Cartea se poate comanda la adresa comenzi@vilaghirnev.net. Prețul cărții este 20 lei + 2.00 lei în România (prin Poșta Română) și 20 lei + 5.60-15.00 lei în străinătate (tot prin Poșta Română). Banii se trimit în contul bancar RO63 INGB 0000 9999 0276 0009 - ING Bank Cluj, beneficiar Polysoft SRL.Cu această ocazie acceptăm și donații pentru susținerea sistemului de sprijin Corbii Albi acordate tinerilor din România și Ungaria, pentru a se instrui și a comunica pe amândouă limbi: în română și maghiară. Aceste donații se trimit pe contul Asociației Clubul Media Corbul Alb, cont bancar RO50BTRLRONCRT0265686801 – Banca Transilvania Cluj, cu obiectul: DONATIE.

Sus