Miercuri, 24 Aprilie 2019
Miercuri, 24 Aprilie 2019


Business



Eram tineri, optimiști, ambițioși, motivați, visători, deci am rezistat – admite dânsul cu un zâmbet pe față. – Când lucrezi cu oameni, întotdeauna există greutăți. Sunt oameni și oameni, trebuie să-l înțelegi pe fiecare. Cine vine la noi, are o problemă și vine la noi să rezolvăm problema cât se poate de bine. De asemenea, niciodată n-am simțit că nu putem continua. Întotdeauna am fost optimiști, spunând că mâine o să fie mai bine. Deci niciodată nu ne-am gândit că nu mai putem continua munca. Pentru noi este o plăcere să lucrăm în domeniul acesta, lucrăm din plăcere, nu din obligație. Și asta ne motivează. Ceea ce facem noi este ca o artă.



Efectul psihic este de nedescris. Unii se sperie, alți strigă de teamă, alții vor să mai încerce... Imaginile apar pe ecrane externe, chemând lumea să se educe, să iubească natura, să-și ia soarta în mâinile proprii.



Aura artistică a localului este „împodobită” și de faptul că proprietarul este chiar fiul celebrului scriitor maghiar György Méhes, Nagy Elek, cel care, într-un moment de euforie personală, a cumpărat castelul de la Gilău. Să nu uităm nici faptul că Café Bulgakov a fost deschis în anul 2002 (primar era încă Funar…) de nimeni altcineva decât „împăratul” poeziei maghiare, György Faludy . Acestea fiind scrise, să nu ne mire deloc că localul este frecventat aproape în exclusivitate de maghiari. Și de o pisică, numită de unii Petőfi – Eminescu pentru a atrage, poate, și clientelă vorbitoare de limbă română.



„Povestea fabricii noastre de ciocolată de casă începe cu părinții noștri care au lucrat în fabrica de lapte praf de la Remetea. Aș putea spune că am moștenit meseria de la ei. Astfel, ne-am simțit atrași de această activitate. Până în 2000, am lucrat în comerț împreună cu soțul meu, dar ocupația pe care am avut-o nu ne prea ofera perspective. Având în vedere că această secție a fabricii de lapte praf a fost închisă, am decis să înființăm întreprinderea noastră cu ajutorul familiei. La început am lucrat doar membrii familiei, zi și noapte. Slavă Domnului, ciocolata de casă este destul de cunoscută în Ardeal. Am putea spune că a avut și are și în prezent tradiție, și am înregistrat succese” – povestea Laczkó Ibolya, proprietarul întreprinderii. După decesul soțului (Endre – vezi numele firmei: End-Ibo), doamna conduce singură firma.



Acești doi frați tineri au început activitatea în 2010. Au închiriat un depozit în marginea satului, și utilaje simple pentru prelucrarea lemnului. Motivația a fost una simplă: au fost siliți de circumstanțe... Cei doi frați și-au pierdut locurile de muncă în același timp.



– Tatăl meu a avut foarte multe afaceri, dar acesta a fost diferită de toate. Am fost surprinsă, m-am gândit că Doamne, un alt business?, dar am știut că e descurcăreț, are multă experiență, e inteligent și nu începe o afacere care nu o să aibă succes. Sunt chiar mândră de el!



Într-o săptămână au fost cazați la TIP-TOP o echipă de parasutiști, care s-au simțit forte bine mai ales după ce au gustat țuica de prune locală. După momentul acesta revelativ echipa s-a gândit să arate și proprietarilor talentul lor… bineînțeles vrând să sare de pe balcon. Trupa a fost greu convinsă să se oprească de la prezentarea hobbyului…




Sus