Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Business / Femeile puternice fac carieră în lumea coordonării din casting

Femeile puternice fac carieră în lumea coordonării din casting

Mulți dintre noi schimbă canalul când sunt reclame la televizor și nu s-au întrebat niciodată cine este în spatele actorilor și figuranților care apar în reclame și filme. Ei bine, oamenii din spatele scenei sunt coordonatorii de casting care caută fizionomii interesante pentru piața internă și internațională, apoi pun proiectul publicitar și de film în practică.Ei sunt cei care se preocupă ca totul să meargă bine pe platoul de filmare: să repartizeaze oameni în scene, să existe costume adecvate, să fie mâncare suficientă, altfel spus fac totul ca oamenii care participă la reclamă sau film să fie mulțumiți și nu este ușor pentru că acolo unde sunt mulți oameni sunt multe pretenții. În această lume a castingului, femeile sunt destul de puține, pentru că există încă acea mentalitate medievală că femeile nu au ce căuta în funcții de coordonare. Corbii Albi a stat de vorbă cu femei care au reușit în această junglă a castingului (Andreea Cristina Petrujinchi și Daniela Soare) precum și cu un coleg al lor (Florin Rusen) care militează pentru prezența femeilor în acest domeniu.

                                                                          ***
Andreea Cristina Petrujinchi este o femeie care nu abadonează niciodată un proiect– Am terminat facultatea de jurnalism; sunt o persoană veselă, dar dură veselă când vine vorba de job – îmi spune Andreea Cristina Petrujinchi. Am început să lucrez în acest domeniu cu câțiva ani în urmă, mai întâi la birou apoi pe teren. Da... este o meserie dură pentru o femeie: asta pentru că lucrezi cu oameni și ai uneori 50 de persoane cu care lucrezi într-o zi, iar tu ești una dintre aceste persoane....

– Care sunt cele mai interesante proiecte la care ai lucrat?

– Nu pot să numesc un proiect anume pentru că lucrez și mă implic foarte mult. Lucrez și câte două săptămâni la un proiect care poate fi în București, Constanța, Padina... Viața personală? În acest domeniu viața personală este ceva wow. Nu ai timp pentru viața personală.
 
                                                                          ***
Daniela Soare sau drumul de la gimnastică la coordonare în casting
– De pe pagina ta de facebook am aflat ca ai facut gimnastică.. Recunosc că am fost și eu selectionată prin clasa a doua sa merg la gimnastica ritmică, însă bunica mi-a zis sa mă dedic învățatului și nu sportului. Te-aș ruga sa îmi spui câteva cuvinte despre activitatea ta sportivă?

– Da, am facut gimnastica sportivă (sărituri, paralele, bârna, sol). Am început gimnastica la vârsta de 5 ani în Galați (acolo m-am născut). La 5 ani și jumatate ne-am mutat în Focșani și acolo mi-am continuat cariera sportivă până la vârsta de 17 ani: pe scurt 13 ani de performanță. Am participat la diverse competiții la nivel national. Titluri obtinute au fost: multiplă campioană națională cu echipa, vicecampioană națională pe aparate și la individual compus.

– Cum ai ajuns de la gimnastica sportivă la coordonare casting?

– În timpul facultății mergeam la filmări, făcând figuratie, pentru a câstiga un ban în plus. După terminarea facultații ANEFS și a MASTER-ului în Antropologie Motrică, am fost plecată în străinatate cu spectacole de gimnastică. În urma unui accident, am fost nevoită să întrerup cariera sportivă. Revenind in țară, am fost sunată de diverse agenții pentru a merge la filmari. Așa l-am cunoscut pe unul dintre coordonatorii de la Central Casting, spunându-mi ca este un loc liber la agenție. M-am dus la interviu, l-am luat, m-au angajat și de atunci, din 27 aug 2007, până în prezent lucrez la aceasta agentie.

– Te-am vazut în acțiune pe teren cum stăpâneai cu duritate, aș spune, mulțimea de figuranti. E o meserie în care predomină barbații. Cum te descurci in aceasta meserie care este considerata masculină?– Masculină? După parerea mea, nu cred ca este neapărat o meserie masculină, atâta timp cat faci din placere și cu pasiune acest lucru... poți face absolut orice meserie. Sportul de performanță m-a ajutat foarte mult în acest domeniu, dobândind de-a lungul timpului rezistență la efort, la stres, la timpul îndelungat de lucru, la orele puține de odihnă... Facultatea are și ea la rândul ei, un aport foarte mare, în organizarea și coordonarea grupurilor mari de oameni. Din punct de vedere psihologic este o adevărată provocare să poți lucra cu atâtea caractere diferite... de la regizori, la actori.. la oamenii din figurație și să poți învăța de la fiecare în parte câte ceva.

– Aș vrea sa îmi spui câteva cuvinte despre proiectele pe care le consideri mai frumoase și interesante (mă refer la proiecte de casting) și dacă în viitor vei lucra tot în acest domeniu?

– Toate proiectele sunt interesante. Eu lucrez doar la filme și pentru mine sunt foarte interesante. În functie de acțiunea și locul filmarii, poți lucra în diferite orașe, să lucrezi cu diferiți oameni din partea locului, să cunoști anumite locații cu o istorie interesantă. Fiecare proiect în parte are frumusețea lui. În viitor tot în domeniu? Da. Nu știu exact până când, dar deocamdată da, încă mai am energia și răbdarea necesară pentru a face aceasta meserie. Îmi place foarte mult ceea ce fac și o fac cu dăruire totală.

– Mai ai timp pentru viață personală?

– Da. Am timp și de viață personală. În limita timpului meu liber, dar da, îmi fac timp și pentru ea.

                                                                           ***

Florin Rusen invită femeile să vină la coordoonare în casting

– Florin Rusen ești unul dintre cei mai vechi coordonatorii în figurație. Care a fost drumul formării tale personale și profesionale și ce a însemnat pentru tine CV CASTING?

– Sunt din București de felul meu și fiind singur la părinți am fost cam răsfățat. Am avut un coleg de liceu care m-a luat în public spectator (erau atunci emisiuni de succes precum Ciao Darwin, Suprize... suprize) și am mers chiar și la Eurovision, iar astfel, am început să fiu fascinat de atmosfera de acolo. Am ținut legătura cu coordonatorii și am tot fost la diverse emisiune, apoi treptat aceștia au căpătat încredere în mine și am ajuns în coordonare.

După aceea, am plecat și am făcut figurație (țin minte și acum prima reclamă cu iaurt: era o căldură teribilă). Deja îmi câștigam singur banii de buzunar. De la figurație am ajuns la coordonare la CV Casting. Nu mai îmi câștig doar banii de buzunar, ci sunt un tânăr care își câștigă singur existența. În toată activitatea mea de până acum am căutat să sprijin colegele din figurație, iar mai apoi din coordonare.

– România trăiește un fel de ev mediu întârziat în care femeia trebuie să fie în umbra bărbatului. Am oberservat că în domeniul coordonării la casting sunt puține femei, dar acelea care au reușit în acest domeniu sunt frumoase și deștepte? Cum te înțelegi tu cu aceste femei puternice?

– Am întâlnit în activitatea mea femei deștepte și puternice și nu înțeleg această mentalitate învechită. Meseria de coordonare în casting aș putea să o numesc cea mai grea din lume pentru că ai de-a face cu oameni care sunt imprevizibili și nu e ușor pentru o femeie să se descurce aici. Cei mai vechi din figurație se dau șmecheri și folosesc replici de genul: ,,Tu ești femeie și nu ai ce căuta aici”, însă eu le apreciziez pentru că reușeșc să stâpânească mulțimea de figuranți: oamenii au diverse temperamente, nu se țin de cuvânt, sunt chiar mitocani), iar atunci, cu atât mai mult, femeile din acest domeniu trebuie respectate.

– După ce ai lecturat interviurile date de colegele tale ce ai avea de spus? Ce sfat ai da unei femei care vrea să lucreze în acest domeniu?

– În cinematografie, regie și producție sunt multe femei, însă în coordonare în casting sunt destul de puține. Totuși există femei care au ajuns directori coordonatori de casting. Eu le îndemn pe femei să vină și să lucreze în acest domeniu pentru că nu vor regreta pentru că vor avea parte de proiecte frumoase și care nu sunt monotone.

                                                                            ***
Munca reporterul lui se oprește aici, iar redacția Corbii Albi vă invită de acum încolo să vă gândiți și la coordonatorii de casting care sunt în spatele scenei la reclame și filme. Chiar dacă nu îi vedeți pe ecran ei sunt magicienii din casting.
Sus