Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Business / Ediția a treia a Forumului de Afaceri Româno-Maghiar din Cluj-Napoca

Ediția a treia a Forumului de Afaceri Româno-Maghiar din Cluj-Napoca a avut invitați de seamă din lumea de afaceri din Ungaria și România. Forumul a fost organizat de Consulatul General al Ungariei din Cluj-Napoca, Camera de Comerț și Industrie Româno-Maghiară Carpatia, Primăria si Consiliul Local Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj, Camera de Comerț și Industrie Cluj precum și UBB-FSEGA.

În alocuțiunea sa primarul Clujului, Emil Boc a subliniat importanța creării unei reale posibilități de conlucrare economică reciproc avantajoasă deopotrivă pentru firmele din Ungaria și cele din zona Clujului.– Clujul este capitala Transilvaniei, oraș în care există o reală conlucrare a consiliului local și județean în toate situațiile, oraș în care se pot crea locuri de muncă. Conviețuirea româno-maghiară în Cluj este una exemplară, și aceste legături interumane contribuie într-o bună măsură la rezultatele economice ale Clujului – spunea primarul Clujului, punctând un lucru mai puțin cunoscut: ponderea cea mai mare a investitorilor străini din Cluj este cea a celor veniți din Ungaria.

Vákár István, vicepreședintele Consiliul Județean Cluj a trecut în revistă evoluția legăturilor economice dintre investitorii din Ungaria și Consilul Județean, subliniind colaborarea reală și de o eficacitate aparte dintre județul Cluj și Hajdu-Bihar. – Eu însumi am beneficiat din aceste colaborări, deorece prin aceste programe am însușit la un grad așa de ridicat știința accesării fondurilor europene, încât la toate direcțiile unde am lucrat până acum, reușeam să ridic succesul clujean la un nivel maxim – sublinia Vákár István. Vicepreședintele Consiliului Județean a făcut și un apel către toți care vor să facă afaceri cu investitorii din Ungaria, că intenția lor va fi fi primită cu multă empatie de acest forum.

Această chemare la colaborare reală a fost preluată și accentuată de administratorul Camerei de Comerț și Industrie Româno-Maghiară Carpatia, Csigi Levente, care a dezvăluit unele date ale comerțului extern ungar, precizând că România este al doilea partener din acest punct de vedere al Ungariei, în această listă numai Germania găsindu-se mai în față.

Barabás János, prim-consul al Consulatului General al Ungariei din Cluj-Napoca a menționat în alocuțiunea sa, că în cadrul consulatului general va funcționa un centru pentru coordonarea afacerilor comune româno-maghiare.Forumul, carea avea în acest an principala tematică agricultura, IT și industrii regenerabile, a debutat cu expunerea domnului Dr.Kupcsok Lajos, director general adjunct responsabil pentru rețeaua de export din regiunea Carpatică, Casa de Comerț Național Ungar (MNKH Zrt.) întitulată: Dezvoltarea exportului Ungariei către România prin serviciile oferite de Casa de Comerț Național Ungar.

Expunerile – mai ales cele care vizau cooperări transfrontaliere – au stârnit interesul acelora care caută parteneriat de afacere în Ungaria, dar și acelora, care au venit la acest forum pentru a-și forma o imagine despre nivelul și orizonturile colaborării economice româno-maghiare.
Sus