Joi, 12 Decembrie 2019
Joi, 12 Decembrie 2019


Business / Breasla Meșteșugarilor Ardeleni (Erdélyi Kézmíves Céh) și misterul familiilor de șoricei

Breasla Meșteșugarilor Ardeleni (Erdélyi Kézmíves Céh) și misterul familiilor de șoricei

Diferența între a fi meșteșugar sau comerciant este greu de stabilit în lumea globalizării, în care, îmbinarea necesităților satisfacerii noului obicei al shopping-ului cu păstrarea autenticității meșteșugăritului, este o artă. Târgurile de Crăciun devin astfel niște fronturi economico-sociale, unde comercialul cu o valoare scăzută și tradiționalul valoros luptă pentru a ține în viață... târgul ca atare, de al cărui existență depind amândoi.Vânzătorii maghiari din Cluj – membrii ai Asociației Meșteșugarilor Ardeleni – încearcă de ani zile să se prezinte cu standuri cu mărfuri și exponante tradiționale, unicate, evitând pe cât se poate kitsch-ul și mărfurile care trec bine, neavând însă prea multă legătură cu meșteșugăritul.

– E tot mai greu să reziști în târgurile organizate de autorități cu un stand pur meșteșugar. Nu e vorba numai de concurența făcută de kitsch, ci și de faptul că este tot mai greu să organizezi târguri pur meșteșugare, care ar atrage mai ales pe aceia, care știu ce înseamnă un unicat și ce înseamnă ceva făcut în serie.Ateliere dispărute (ceramica Gănău, valea Bârgăului), ateliere pe cale de dispariție (ceramică albă Vadu Crișului - familiile Szolga și Hasas), ateliere care au nevoie de popularizare (Școala de artizanat ceramic din centrul Kallós, Ráscruci (Válaszút). Colecție personală Csaba Szabó.

Noi, cei de la Breasla Meșteșugarilor Ardeleni (Erdélyi Kézmíves Céh) am avea nevoie de mult mai multă înțelegere din partea autorităților în a organiza târguri specifice meșteșugăritului maghiar, fie acestea țesăturile Ținutul Călaței (o regiune etnografică situată în vestul județului Cluj) sau meșteșugăritul artizanal, bazat pe producerea unicatelor – îmi spune Molnár Attila, președintele Breslei Meșteșugarilor Ardeleni (Erdélyi Kézmíves Céh).– Tradiționalul și artizanalul artistic se poate îmbina fructuos, dacă există fonduri și bunăvoință de a ajuta pe cei care se pricep să organizeze târguri.Dar iată că, în lipsa fondurilor și a profesionalismului multe ateliere tradiționale din satele maghiare din jurul Clujului și a împrejurimilor rămân necunoscute pentru cei care știu să aprecieze arta populară autentică – adaugă Molnár Attila.

Standul maghiar cel mai vioi este găzduit de două familii din Cluj, una dintre ele reprezentată de soț iar cealalaltă de soție.– Am terminat la Liceul Brassai, apoi au urmat studiile superioare la UBB, Facultatea de Geografie, și iată, am devenit meșteșugar artizanal – îmi spune Békesi Attila. – Mi-a plăcut din copilărie să lucrez în lemn, dar impulsul spre cutiile muzicale mi-a fost dat de un cadou primit de fiica mea: o cutiuță muzicală. Dacă se poate trăi din meșterit cutii muzicale? Să știți că da... Nu am ajuns milionar, dar această linie a meșteșugăritului modernizat ne-a adus multe plăceri.– Eu am absolvit liceul la Báthory, apoi am urmat cursuri la Medicină Veterinară. Da, sunt de fapt medic veterinar, care a trecut pe artizanat. Îmi place foarte mult să croșetez costume pentru figuri de păpuși. Însă porțelanul „utilitar-artizanal” a intrat în viața mea prin socrul meu, care a lucrat cândva la Fabrica de Porțelan din Cluj.

De unde provin modelele? Din povești... din copilărie. După cum vedeți, seria cu șoricei înțelepți au o mare trecere. Acești șoricei au „renăscut” din vorba maghiarului, și anume „este sărac ca și șoarecele bisericii” – preia cuvântul Szénási Szidónia.

– Ha să spunem cititorilor, că noi am avut în această vară un „conflict de șoareci”, deoarece ați avut numai o singură farfurie stilizată cu o familie întreagă (Tata,Mama și doi șoricei), iar eu am ajuns prea târziu...

– Așa e, vă țin minte, că ați cumpărat una cu cu o „familie mică” de șoricei, cu Mama,Tata și odreasla. Dar eu nu înțeleg, poate îmi explicați Dvs., de ce vor oamenii farfuriile stilizate cu patru șoareci? Iată, acum, când vreți să cumpărați una cu patru, trebuie să vă spun, că nu mai am. Sunt perioade, când vine lumea, și vrea neapărat familie mare de șoricei... Apoi o lună-două liniște... E un mister pentru mine...
Sus