Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Business / În grădiniță și-a coafat toate păpușile Kati – acum are salonul Katy

În grădiniță și-a coafat toate păpușile Kati – acum are salonul Katy


Salonul Katy din Cluj a luat naștere în ianuarie 2013, ca o afacere de familie. Kiss Emese Katalin, șefa firmei este mândră de salonul ei de înfrumusețare. Ea a lucrat înainte ca și coafeză, drept urmare salonul avea clienți încă de la început. Când am intrat, m-a întâmpinat o atmosferă călduroasă și plăcuta surpriză de a fi primit „bilingv”: Bine ați venit – Tessék...– Nu a fost ușor la început, însă treptat ne-am obișnuit cu cerințele economiei de piață. Am lărgit cu timpul și oferta: pe lângă coafură am adăugat și cosmetica, respectiv manichiură/pedichiură. Momentan am 4 angajați, dar îmi amintesc cu emoții perioada în care eram singură, la început de drum, cu o afacere ce mă apăsa greu pe umeri – îmi spune Kiss Emese Katalin.

– Vă spun sincer, că m-a surprins plăcut atmosfera tinerească din acest salon. Cum ați reușit să supraviețiuți, ba chiar să transformați această afacere într-una de succes?– Cred că pasiunea ca atare este cheia succesului. Eu percep munca mea ca pe una din pasiunile mele. Îmi place ceea ce fac... Orice greutăți mă așteaptă, le întâmpin „bărbătește”. Mă ajută și faptul că mă simt ca acasă în meseria aceasta....– Când ai început să te interesezi de coafat? Mă gândesc că nu ai avut acest plan încă din copilărie – o întreb zâmbind, crezând că am făcut o observație haioasă, dar Kiss Emese Katalin îmi dă rapid peste bot.

– O să te surprind. Eu deja de la grădiniță mi-am coafat toate păpușile și visul meu era ca odată să devin coafeză.

– Păpușile?

– Da, păpușile mele. Tu esti bărbat tânăr, nu prea știi de păpuși – îmi zâmbește . – Pentru noi fetele primele prietene sunt păpușile noastre… Și să știi că este foarte plăcut când îți dai seama că dorințele din copilărie se împlinesc. Dacă mă gândesc bine, eu mi-am transformat visele în planuri și iată, am reușit... Simt o putere mare acum... Poate să fie oricât de greu, dar totuși voi continua...

– Eu am părul prea afro ca să mă tundeți, fetelor... Poate s-ar ciobi și forfecele – încerc să-mi refac reputația după gafa cu această întrebarea buclucașă. – Ce găsește aici clientul, ce nu ar putea găsi în altă parte?– Păi, coafeză care a învățat coafura pe păpuși, cam greu găsești – îmi dă iar peste bot Kiss Emese Katalin. - Noi respectăm legislația și reglementările europene. Deci la noi totul se întâmplă ca la carte. De exemplu noi folosim prosoape de unică folosință, totodată halate din material de unică folosință ce se așează pe îmbrăcămintea clientului ca să nu se murdărească. Avem toate ustensilele sterilizate cu cel mai recent aparat, avem o cameră pentru sterilizare, alta pentru cosmetică, și aceasta pentru coafor. Iar nu în ultimul rând avem produse speciale, profesionale, de exemplu vopsele, balsamuri etc. Facem tot ce ține de coafor, adică tuns, vopsit, aranjat, spălat, tratament, ceea ce ține de cosmetică absolut toată paleta, de la machiaj până la pensat și tratament etc, și nu în ultimul rând manichiură și pedichiură.

– Aveți un sfat pe care doriți să ni-l oferiți, mai ales clienților dumneavoastră?

– Da, să aibă grijă de părul lor și să nu uite să se răsfețe. Din când în când trebuie să își ofere lor înșiși cadoul de a-și reîmprospeta coafura, machiajul sau manichiura. Iar noi îi așteptăm cu plăcere.


Deritei Noémi este coafeză, lucrează în acest salon din mai 2016.

– Recunosc că am învățat pe lângă șefa mea... M-am și mirat ce repede mi s-a înmulțit clientela... – spune Noémi. – Noi aici toți colegii suntem prieteni. La noi e ca într-o mare familie. Recunosc: salonul a devenit a doua noastră familie. Ne place aici, și venim la muncă cu plăcere.

Claudia Sabău, cosmeticiană, relatează cu același entuziasm despre munca ei, ea lucrând la salonul Katy de 2 ani și jumătate. – Nu credeam că o să mă dezvolt așa de repede pe linie profesională. Câteodată chiar mă uit pe lista clienților... wow, ce listă lungă și satisfăcătoare...

                                                                          ***
Ca bărbat tânăr cu păr afro, vă spun sincer, că am avut emoții la acest reportaj. Văzând cu ce elan lucrează fetele, m-au trecut fiorii: ce ar fi dacă m-ar prinde și m-ar tunde la zero, așa cum îi place redactorului meu șef, care altminteri e mare fan al salonului Katy... Huh, am scăpat.
Sus