Joi, 18 Iulie 2019
Joi, 18 Iulie 2019


Business / End-Ibo – un brand secuiesc clădit cu mâini proprii

End-Ibo – un brand secuiesc clădit cu mâini proprii

Una dintre întreprinderile cu cel mai mare succes din Remetea (județul Harghita), fabrica de ciocolată de casă, END-IBO a început producția în ianuarie 2000. Produsul de bază, și în același timp produsul cu care a început să funcționeze întreprinderea, este ciocolata de casă la care s-au adăugat produsele secundare turta dulce cu miere, sărut de cocos, salam de biscuiți, prune glazurați etc. Până în ziua de azi, produsul cu cel mai mare succes rămâne în continuare ciocolata de casă, al cărui merit este menținerea lor pe o piață competitivă.„Povestea fabricii noastre de ciocolată de casă începe cu părinții noștri care au lucrat în fabrica de lapte praf de la Remetea. Aș putea spune că am moștenit meseria de la ei. Astfel, ne-am simțit atrași de această activitate. Până în 2000, am lucrat în comerț împreună cu soțul meu, dar ocupația pe care am avut-o nu ne prea ofera perspective. Având în vedere că această secție a fabricii de lapte praf a fost închisă, am decis să înființăm întreprinderea noastră cu ajutorul familiei. La început am lucrat doar membrii familiei, zi și noapte. Slavă Domnului, ciocolata de casă este destul de cunoscută în Ardeal. Am putea spune că a avut și are și în prezent tradiție, și am înregistrat succese” – povestea Laczkó Ibolya, proprietarul întreprinderii. După decesul soțului (Endre – vezi numele firmei: End-Ibo), doamna conduce singură firma.

Produsele sunt vândute în 22 de județe ale a României. Fabrica are aproape 50 de angajați și produce lunar 60 de mii de kg de ciocolată de casă.„Obiectivul nostru este să lucrăm cu forța de muncă din Remetea. Încercăm să ne respectăm reciproc pntru a forma o echipă bună, deoarece numai astfel se poate efectua o muncă de calitate. Sloganul fabricii de ciocolată de casă în Remetea întotdeauna a fost și este următorul: cumpărătorul mulțumit revine. Nu dorim să renunțăm la tradiție doar pentru a corespunde așteptărilor unora și nu dorim ca, prin adăugarea a diferitelor substanțe la această ciocolată naturală, să obținem un termen de valabilitate de un an, ci dorim să ramânem la tehnologiile folosite și până acum” – spune Ferencz József, conducător tehnic.

Importanța întreprinderii este recunoscută și la nivelul conducerii comunei.

„Această fabrică e mândria noastră. Oamenii au construit cu mâinile lor, în mod cinstit, fabrica aceasta, care în prezent a dobândit un renume național”– sublinia Laczkó-Albert Elemér, primarul comunei Remetea.Turta dulce și Sărutul de cocos nu conțin conservanți, iar ciocolata de casă conține conservanți numai în lunile de vară și atunci într-o cantitate foarte mică. „Secretul succesului ciocolatei de casă este în primul rând calitatea, căci mai există în România produse similare care poartă numele de ciocolată de casă, dar care, cred eu, sunt în urma produsului nostru din punct de vedere calitativ, ciocolata noastră aflându-se pe primul loc. Oamenii ne mulțumesc pentru aceasta, mai ales copiii, pe care reclamele stupide nu-i pot păcăli, căci, după ce au gustat ciocolata noastră, le spun părinților că aceasta este ciocolată pe care o doresc, dacă sunt multe alte ciocolate în magazin, lângă End-Ibo” –  vorbesc fabricanții despre produsele End-Ibo.

Sus