Miercuri, 11 Decembrie 2019
Miercuri, 11 Decembrie 2019


Business / Csiki Sör – atentat la integritatea României?

Csiki Sör – atentat la integritatea României?

Manufactura de bere din micuța localitate secuiască Sânsimion Ciuc (Csíkszentsimon) este în continuare în bătaia naționalismelor tragicomice româno-maghiare.

Manufactura a fost amendată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, pentru că a promovat concursul de băut bere organizat de manufactură doar în limba maghiară ("limbă străină”).

Cazul a fost ridiculizat de guvernul Ungariei printr-o postare pe FB a vicepremierul  Ungariei, Semjén Zsolt, care a prezentat „varianta românească legală” a berii Csiki Sör, textul maghiar fiind transcris fonetic în limba română.


         

Postarea este virală, înconjurată de veselie, însă analiștii politici atrag atenția asupra agravării relațiilor dintre cele două țări, care – iată – nu mai reușesc să comunice în stil european, comportându-se ca niște copii certați, fără întâlniri la nivel înalt, fără maturitate politică și colaborări geo-strategice.

                 

Comicul situației este colorat de noile apeluri ale unor asociații românești din Ținutul Secuiesc, care consideră că folosirea limbii maghiare în regiunile majoritare maghiare trebuie considerată ca și atentat la unitatea României.

Căteva comentarii: 

”Văd că Csiki Sör a devenit pericolul numarul unu al statului unitar român... Deci este cea mai bună bere, cel mare pericol pentru români, cel mai ... cel mai...”

”Statul Român sprijină plecarea oamenilor din țară, punând bețe în roate tuturor acelora, care vor să lucreze pe meleagurile natale. Le e ciudă, că secuii nu pleacă...”

”Acum, că rata natalității crește la secui, românii sunt speriați, că secuii se apucă sa facă tot mai mulți copii, dacă beau multă bere Csiki Sör...”Sus