Marţi, 19 Noiembrie 2019
Marţi, 19 Noiembrie 2019


Business / Un elev maghiar din Cluj-Kolozsvár descoperă ghiveciul de flori inteligent

Un elev maghiar din Cluj-Kolozsvár descoperă ghiveciul de flori inteligent

Calitatea învățământului maghiar din România, integrarea acestuia în circuitul normal al lumii moderne, începe să-și arate roadele și pe linia inovației. Sutele de concursuri organizate pentru cei care studiază în limba maghiară – nivele școlare, județene, ardelene – au obișnuit elevii să gândească tot mai mult la inovații, având în fața ochilor visul care poate fi convertat în planuri: descoperirea și pașaportul de inovator.

Iată, în aceste zile a sosit știrea internațională, că s-a descoperit ghiveciul de flori care se autogospodărește, scăpând proprietarii de problema udării în timpul concediilor sau perioadelor când nu sunt acasă. Adolescentul se numește Kovács Róbert-Jenő, elev în clasa a XII-a la Liceul Unitarian János Zsigmond, din Cluj – un elev maghiar, de numele cui se va lega,iată, începând din anul 2019 descoperirea unei modalități inteligente pentru ingrijirea plantelor, chiar și atunci când nu suntem în preajma lor. 
 

Ghiveciul de flori, cu numele KO-pot © (”KOvács POT”) pe lângă funcțiile de bază a produselor existente pe piață, cum ar fi udarea plantelor și atenționarea utilizatorului despre anumiți parametri ambientale a plantei (apă, umiditate, temperatură) aduce elemente noi în îngrijirea plantelor, la ora actuală este în procedeu de brevetare.

Această idee ingenioasă transpusă și în practică, prin realizarea unui prototip funcțional testat în mai multe rânduri, a fost premiată la Concursul Regional TUDEK, la Odorheiu Secuiesc, cu premiul II, astfel conferindu-i dreptul de a participa Finala Internațională TUDOK, organizată în Szeged, Ungaria, unde a luat premiul cel mare. 


Datorită acestui rezultat a fost invitat la al 28-lea Concurs internațional de Invenții pentru Tineret organizat la Budapesta, Ungaria, unde a obținut premiul special al juriului. Prin acest rezultat și-a câștigat dreptul de a-și expune invenția în cadrul expoziției internaționale Noaptea Cercetătorilor, din Budapesta, Ungaria din toamna acestui an.


Tânărul în aceste zile a fost invitat la numeroase studiouri, pentru a da detalii. În aceste zile a fost prezent și în studioul TVR Cluj, într-o emisiune specială în limba maghiară.

– Robi, ce elemente noi aduce acest ghiveci? Hai să spunem pe înțelesul tuturor...

– Să vă explic – îmi spune adolescentul inventator zâmbind, gesturile sale prezentând deja semnele obișnuinței de a vorbi în fața presei și a sălilor pline. – O funcție esențială a ghiveciului KO-pot © este asigurarea automată a apei pentru udare, în cazul omiterii reumplerii rezervorului propriu, prin metoda condensării, extrăgând apa pentru udare din aer, aceasta fiind tratată cu sărurile minerale necesare și filtrată printr-un sistem de filtru cu cărbune activ. Mergând mai departe, sistemul este controlabil prin internet, oferind și informații despre mediul ambiental a plantei printr-o aplicație pe telefon inteligent (smartphone). Totodată trebuie amintite și funcțiile experimentale (BETA), cum ar fi generarea câmpului magnetic, a frecvențelor de sunet, precum asigurarea muzicii, toate acestea putând concura la creșterea mai rapidă și estetizarea plantelor.

– Robi, spune-mi sincer, care parte a inovației ți se pare cea mai faină?

– În primul rând faptul că trecând de măsurarea parametrilor ambientali a plantei, le și asigură acestea. Nefiind racordat la rețeaua de apă din casă, nu există pericolul unei inundări accidentale a locuinței. Datorită conexiunii sale la internet, conferă o plajă largă de comenzi, setări și informații privind îngrijirea plantei. Și nu în ultimul rând nu mai prezintă o problemă îngrijirea plantei chiar și în cazul unei absențe mai îndelungate (vacanțe).

– Așteptări?

– Da.Sunt...

Sus