Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


Business / De atunci limba română mă ajută zilnic în cariera mea... în Ungaria...

De atunci limba română mă ajută zilnic în cariera mea... în Ungaria...

Două dintre cele mai bune specialiste în turismul modern din imensul complex turistic balnear din Hajduszoboszló s-au născut în Ardeal, și sunt arhicunoscute peste tot în Ungaria, unde manegementul turistic pune accent pe organizare.

Lévay Enikő (foto dreapta) a fugit din Románia în 1988, având atunci 23 ani, proaspăt angajată la Oficiul Național de Turism – vestitul ONT de odinioară. Nici în zilele de azi nu povestește fără anxietăți despre acea zi când cu prietena ei în vârstă de 20 de ani, atunci, în 1988 și-au luat inima în dinți și au pornit spre graniță...


– Primele trei zile erau grele în lagărul de refugiați, dar specialitatea mea, consilier turistic, m-a ajutat să-mi găsesc de lucru foarte repede. Sosind la Hajdúszoboszló pentru interviu, atuul meu a fost cunoașterea limbii române. Hajdúszoboszló încă din anii 80 a încercat să devină centru regional balnear, deci limba română cunoscută de mine a venit la țanc. Chiar în prima zi de lucru am sunat la Satu Mare, la foștii mei colegi, să spun că am fugit, iar în altă ordine de idei să propun o colaborare reciproc avantajoasă.


De atunci limba română mă ajută zilnic în carieră în Ungaria, asigurându-mi posibilități enorme în a contacta diferiți agenți turistici din România – spune Lévay Enikő, adaugând: – Fără cunoașterii limbii române nu cred că aș fi ajuns așa departe... Iată, am ajuns referent internațional de turism...

Pálvölgyi Éva a părăsit Oradea în 1990, căutându-și locul în industria hotelieră din Ungaria. Odată cu creșterea numărului de turiști români în Ungaria, cunoștințele de specialitate ale Evei coroborate cu limba româna stăpânită foarte bine i-au deschis noi orizonturi. A devenit proprietar de hotel... În acea vreme, Hajdúszoboszló – căutându-și locul tot mai exigent în Europa –, a început să pună accent pe atragerea turiștilor români, având mare nevoie de specialiști în domeniu – cunoscători ai limbii române.

Lévay Enikő și Pálvölgyi Éva s-au întâlnit la Hajdúszoboszló, devenind colege, responsabile de proiecte legate de România. Au devenit prietene – o bună perioadă au și stat împreună, elaborând fel și fel de proiecte pentru cei din România. 


Ar fi exagerat să spunem, că datorită lor a ajuns Hajdúszoboszló ceea ce a ajuns – plin cu turiști români, înscripții bilingve, atmosferă românească în timpul sărbătorilor –, dar bresla turistică din Ungaria vorbește cu o deosebită stimă despre cele două ardelence, care iată, datorită limbii române au reușit să-și reclădească viața, făcându-și carieră, ba mai mult: faimă.
Sus