Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Business / Baie termală – nu m-am dus la unguri în Ungaria, am rămas la "maghiaro-românii" din Partium


Căldură pentru trup și suflet – AquaStar Satu Mare, asta urma să fie titlul articolului, dar am preferat să inserez încă o denumire istorico-geografică tradițională, adică Partium… :) Fie el și Sătmar, baia termală este magnifică. Nu știu cum este cea din Ungaria vecină, pentru că nici acolo nu am fost experimentat lucrul acesta.

Într-un fel ne-am bucurat de vremea ploioasă, cerul înnorat, chiar și de precipitațiile anunțate de meteorologi. Cu toate că un ochi a plâns, celălalt a râs, ca în zicala maghiară: egyik szemem sír, a másik nevet. Știam că din cauza vremii rele (cu toate că sloganul meu este: Nu există vreme rea, ci doar turist slab) nu vom merge în tura anunțată de prietenul nostru János Sallai din Gherla/Szamosújvár, capul răutăților (în sens pozitiv) din punctul de vedere al organizării turelor de week-end. În același timp știam că putem organiza ceva nou, ceva diferit, ceva neobișnuit, ceva neașteptat.

Am decis să mergem la bălăceală în piscine și baie termală.

Ungaria sau Nordul Transilvaniei?

Am oscilat între clasicul Hajdúszoboszló sau Mátészalka, eventual Nyíregyháza. Ungurii ăștia din Ungaria au băi termale peste tot… Am decis să mergem, „la  ai noștri”, la AquaStar din Satu Mare, deschisă în 2013 din fonduri Europene. Nu am regretat.

Și pentru cei mici...

Am plecat încă de vineri (cum obișnuim, sau mai bine spus, încercăm din răsputeri să facem) din jungla urbană clujeană cu Dacia Solenza Grand Cherokee Pathmaker (!) Especially Limited Edition și am ajuns în calma localitate Satu Mare. Bunica prietenei mele,  Bianka, ne-a cazat regește, am avut parte de ospitalitate excelentă și de bucate gustoase. Și liniște, cum în Cluj/Kolozsvár/Klausenburg nu prea găsești…

Și mai multă apă... :)

Am aflat de la Zsolt Brancsik, asistentul directorului de la AquaStar, că 17 martie e o zi specială: de la ora 22 se organizează baie nocturnă cu muzică oldies, but goldies. Atât ne-a trebuit. Am zis: lovim două muște cu o singură lovitură. (E o zicală în limba maghiară: Két legyet üt egy csapásra) Adică: mergem după-masa, încercăm saunele, masajul și piscinele, iar noaptea ne bălăcim în apa termală, tocmai bună pentru operația de claviculă (accident de mountain bike în 2014) și cea de menisc (2017). Pentru Bianka la fel a fost benefic: ambele meniscuri fracturate…

Saune și baie termală... nocturnă

Saunele au fost primele „ambuscate”. Pentru început am intrat în sauna salină pentru terapie la nivelul aparatului respirator – iarna aceasta m-a chinuit o pneumonie cruntă. După aceea a urmat sauna finlandeză – și nu a mai fost cale de întoarcere, aici am rămas. Am făcut trei sesiune de câte 5, 10, respectiv 15 minute, m-am relaxat (Bianka a stat numai o tură). Trebuie să recunosc bărbătește: după saună nu am avut curaj să intru sub „dușul cu apă înghețată”, cu toate că acum câțiva ani când mergeam la saună la Szészi (a.k.a Szélyes Levente), ieșeam în grădină și ne împrospătam cu… zăpadă. Mai mult, în Ucraina am fost și mai tare: am sărit într-un bazin de înot cu apă… glaciară.

Baie termală în piscina semi-acoperită. Noi am fost și afară... :)

În fine: după saune au urmat piscinele cu tot felul de jeturi de apă: mamma mia! (Precizez că nu am mai fost niciodată într-un astfel de loc!)

Totul a fost o experiență inedită și excelentă!

Noaptea, desigur, ne-am relaxat făcând baie termală sub… ploaie. A fost plăcut să ieși din apa care are în jur de 50 de grade în năprasnicul vânt și ploaia mocănească, amestecată cu chiciură. Fantastic!

La fel de fantastice (sufletește) sunt inscirpțiile bilingve... :)


Sus