Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Business / Vladina Munteanu: căte o căciuliță, adică o amprentă pentru Corbii Albi

Vladina Munteanu: căte o căciuliță, adică o amprentă pentru Corbii Albi

Cu ani în urmă am fost parte a unor frumoase inițiative în zona organizațiilor neguvernamentale și poate că cel mai mare câștig al acestor experiențe a fost că am descoperit astfel oameni dedicați, perspective noi, care au schimbat parte din felul în care fac atât lucrurile cotidiene, precum și pe acelea care țin de hobby-uri.


Oricine s-ar apleca mai cu atenție, spre exemplu, asupra fascinantei lumi a meșterilor populari – cei puțini rămași care încearcă să ducă tradiția nealterată mai departe – ar învăța să prețuiască nu doar moștenirea, ci și munca mâinilor, răbdarea și pasiunea și, nu în ultimul rând, căldura și potențialul materialelor tradiționale – lut, lemn, fibra de cânepă, iută etc.
 
Și dincolo de valențele preponderent decorative ale obiectelor realizate din aceste materiale, când spun potențial mă gândesc și la valoarea lor utilitară, căci, în mod paradoxal (sau poate normal) pentru o lume din ce în ce mai tehnologizată, există un puternic trend care are în vedere întoarcerea la natural, refuzul sinteticului, de la construcții și până la industria cosmetică.


În plus, am mai învățat, alături de cei care militează pentru protejarea resurselor, să privesc diferit orice natura îți poate oferi și orice lucru devenit nefolositor care ar putea căpăta o nouă viață.


Astfel că, orice obiect pe care îl fac poartă la bază, o amprentă , e fie realizat, pe cît posibil, din materiale naturale, fie reciclat. E o satisfacție dublă să obții un colier dintr-un CD vechi sau un vas pentru flori din hârtia de la tocător, precum e și o senzație aparte să lucrezi orice cu fibre naturale, lemn sau lut.


”Vedetele” decorațiunilor pentru aceste sărbători vor fi la noi globurile de sfoară, brăduții din crengi, decorați cu ghinde, nuci, conuri, boabe de năut și piticii de inspirație nordică, fie din lut, fie îmbrăcați neaoș, în iută și lână, cu umplutură de grâne, cât să avem un an bogat și cu noroc!

Sus