Luni, 09 Decembrie 2019
Luni, 09 Decembrie 2019


Business / Guvernul Ungariei alocă 100 de miliarde de forinți gospodarilor maghiari din Transilvania

Guvernul Ungariei alocă 100 de miliarde de forinți gospodarilor maghiari din Transilvania

Pare a fi un succes total proiectul pilot al Ungariei prin care acordă sprijin gospodarilor maghiari din Transilvania. Pentru început s-a sondat viabilitatea acestei idei în Câmpia Transilvaniei, zona Mureș. Cei care coordonează proiectul au constatat un mare interes față de acestă intenție a guvernului Ungariei, sosind 526 de înscrieri la concursul de proiecte gospodărești. 

Se puteau solicita fonduri pentru cumpărarea mașinilor agricole respectiv pentru sprijinirea asociațiilor gospodărești maghiare. Interesul maghiarilor se poate observa și pe statistici: au sosit cereri din 172 de localități. 

Fiind al doilea proiect al guvernului FIDESZ de acest gen – primul s-a desfășurat în Voivodina Autonomă (Serbia) –, organizatorii s-au decis să continuie, ridicând chiar sumele investite în societatea gospodărească maghiară din Transilvania la 100 de miliarde de forinți (pe termen lung).

Pînă acum s-au cheltuit în jur de 50 de miliarde de forinți pentru a sprijini gospodarii maghiari de peste hotare.

Una dintre atuurile acestor posibilități de a porni afaceri agricole pe meleagurile natale este seriozitatea cu care gospodarii maghiari își desfășoară activitățile în cadrul Asociațiile Gospodărești Maghiare – asociații cu statut juridic.


Un bun exemplu este asociația din Cojocna (Kolozs), care trăind în umbra Clujului (la o distanță de cca. 20 km) a reușit să clădească un întreg sistem de administrare, producând porumb boabe, vândut pe piețe interne.

În Cojocna (jud.Cluj) și gospădăriile personale ale gospodarilor maghiari sunt vii. În aceste zile la sediul asociației se încarcă porumbul boabe iar în unele particulare se fac calcule deja legate de proiectele europene.


Balogh István, vicepreședintele Asociației Gospodarilor Maghiari din Cojocna (Kolozs) dă interviuri peste interviuri, iar Tőkés István explică cultivarea dovleacului plăcintar – o afacere realizată cu bani europeni.

Mulți din bătrânii satului sunt de părere, că aceste asociații gospodărești ungurești sunt de nelipsit din viața sănătoasă a satului. La ei încă nu a ajuns proiectul guvernului FIDESZ, dar sunt convinși, că vor fi destui gospodari care se vor înscrie cu proiecte la concurs.


Sus