Luni, 23 Septembrie 2019
Luni, 23 Septembrie 2019


Business / Maghiarii din Țara Călatei își clădesc viitorul acasă, pe meleagurile natale

Maghiarii din Țara Călatei își clădesc viitorul acasă, pe meleagurile natale

Sâncraiul ca și toată regiunea Țării Călatei (Kalotaszeg) prezintă o mulțime de atracții naturale și obiceiuri populare. Pentru a fructifica aceste realități satul și-a fondat propria strategie turistică.
 

În Săncraiu funcționează 46 de pensiuni, unele mai moderne, altele mai tradiționale cu capacități diferite de cazare. Vreau să prezint căteva dintre acestea cu scopul de a da exemplu localităților rurale din România, cum să exploateze posibilitățile turistice.

Pensiunea ,,Mónika”. Proprietarii sunt soții Bálint. Clădirea a fost construită în 1921, are 3 camere cu 8 locuri de cazare, cu plafon grindat, are și terasă. Stilul pensiunii combină designul modern cu cel tradițional. Turiștii apreciază mai ales peisajul de pe târnațul pensiunii, dar după dorințele lor, pot însușii și secretele de preparare a unor mâncăruri specifice zonei, și anume: gem de măceșe sau zacuscă. Proprietarii oferă pentru vizitatori diferite programe și spectacole, de exemplu turiștii au posibilitatea de a proba portul popular și de a exersa meșteșuguri tradiționale.

Bineînțeles, unde există oameni, apar și momente amuzante. Odată s-a întămplat ca un turist în timpul dușului de dimineață a rămas fără apă, înainte să-și termine toaleta de dimineața.

Din păcate în localitate a fost oprită aprovizionarea apei potabile, fără un anunț prealabil.

Dar vizitatorul nu a rămas cu șamponul pe corp, proprietarii cu apa din făntăna din curte au rezolvat situația pe neașteptate, iar vizitatorul a rămas impresionat de rezolvarea situației pe cât de hazlie cu atât de autentică...


Pensiunea ,,TIP-TOP” Proprietarii sunt soții Kispál. Se ocupă cu turism de 23 de ani, inițial au folosit 2 camere pentru cazarea turiștilor, în anul 2008 au reușit să mai construiească încă 4 camere. După spusele soților Kispál, turiștilor le plac tradițiile, dar pentru ei comoditatea oferite de către camere moderne este poate și mai importantă.

Pensiunea are și o cameră amenajat în stil tradițional, așa zisa ,,cameră curată”. 80%- din musafiri sunt din Ungaria, dar în total din 28 de țări au primit turiști, inclusiv din Alaska. Pensiunea oferă prezentarea  tradiți-
ilor specifice zonei.

În funcția de cererea cazaților oferă drumeții și alte programe. Foarte mulți dintre clienți se reîntorc anual la pensiunea TIP-TOP și au deja rezervare pentru anul următor.

Într-o săptămână au fost cazați la TIP-TOP o echipă de parasutiști, care s-au simțit forte bine mai ales după ce au gustat țuica de prune locală. După momentul acesta revelativ echipa s-a gândit să arate și proprietarilor talentul lor… bineînțeles vrând să sare de pe balcon. Trupa a fost greu convinsă să se oprească de la prezentarea hobbyului…

Pensiunea ,,Püspök” și casa de oaspeți. Proprietarii soții Vincze Kecskés, care se ocupă cu agroturism din 1996. Inițial au oferit 2 camere pentru cazare, apoi au cumpărat o casă pe care au renovat-o, păstrând însă stilul tradițional. Proprietarii au modificat hambarul și au făcut încă 6 camere cu băi separate. Datorită creșterii solicitărilor au dezvoltat corpul clădirii, prin construirea și amenajarea unei solide mese, înpodobită cu diferite obiecte tradiționale în stil țărănesc.

În curte mai funcționează un muzeu țărănesc pentru prezentarea meșteșugurilor locale, și o clădire deschisă cu cuptor de pâine. Oferă cazare pentru familii, cercuri de prieteni, pentru team building și petreceri. Musafirii sunt așteptați cu diferite programe în funcție de sezon și anotimp. De exemlu pomana porcului, plimbare cu căruță, călărit, prepararea măncăruruilor tradiționale etc.

Pensiunea Püspök are site-ul propriu, pentru popularizarea ofertelor și participă la tărguri pentru turiști în Cluj, dar și în alte orașe din Europa.

Turiștii au spus că măncarea de la Săncraiu are un gust special și real. Rețetele culinare sunt preparate din produsele cultivate local, rețetele numai aici prind gustul special. Țuica, slănina, gemuri, produse de către localnici sunt foarte căutată de turiști, iar turiștii caută și produsele confecționate manual, mobilier și diferite obiecte meșteșugite în zonă.

Pe lângă beneficiile financiare, ce oferă acestă ocupație cu agroturismul, proprietarii unanim au recunoscut că această ocupație le conferă și multe bucurii și satisfacții, au posibilitatea de a cunoaște noi persoane, sunt puși în situații neașteptate… chiar și ei înșinși trăiesc aventuri interesante în perioada sezonului.


Sus