Luni, 16 Decembrie 2019
Luni, 16 Decembrie 2019


Bolyai2 / Dialogul - formă postmodernă de noi fondări și descălecate durabile

Dialogul - formă postmodernă de noi fondări și descălecate durabile

În 2012, lunga perioadă în care la conducerea Universității Babeș-Bolyai fusese profesorul Andrei Marga lua sfârșit. Comunitatea maghiară aștepta cu sufletul la gură rezultatul alegerilor, mai ales al celui de-al doilea tur în care concurau Cristina Ciumaș, considerată continuatoarea liniei Marga și academicianul Ioan Aurel Pop, istoricul care, prin operele sale, nu a fost întotdeauna pe placul comunității științifice maghiare.

Aflarea rezultatului a constituit un mic șoc, unul dintre colaboratorii Corbii Albi povestind că a fost numit chiar, mai în glumă – mai în serios, trădător, în momentul în care afirma într-o discuție că l-a preferat pe Ioan-Aurel Pop în dauna Cristinei Ciumaș.Cu timpul însă, rectorul UBB a dat un răspuns pe măsură contestatarilor: dacă universitatea se afla în 2012 între primele trei insitituții de acest gen din țară (concurând pentru locul II cu Iașiul, Universitatea din București fiind lider de necontestat în acel moment), în 2016 a devenit prima, în mai multe clasamente ale celor mai bune universități la nivel mondial, fiind singura reprezentantă a României. Nu este de mirare, astfel că deși numărul elevilor care termină liceul scade în fiecare an, la Babeș-Bolyai în cele mai multe cazuri nu există problema ocupării locurilor existente, presa vorbind anul acesta chiar de o creștere a celor înscriși.

Domnul academician a reușit să câștige și simpatia comunității maghiare din întreaga Transilvanie printr-un gest de normalitate, pe care însă mulți nu o doresc, sau nu îndrăznesc să o facă: într-un spot de promovare a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj el a vorbit (fluent!) în limba maghiară.

     

Mai important este însă faptul că, deși scăderea celor care își iau bacalaureatul este și mai dramatică în rândul comunității maghiare, nu a fost desființată nicio specializare în această limbă, studenții maghiari având în continuare posibilitatea de a studia în limba maternă (ceea ce nu se poate spune de exemplu despre USAMV Cluj, unde, cu toate că există specializări în engleză ori franceză, nu există nicio specializare în limba maghiară).

De altfel, domnul rector este un simpatizant al portalului nostru, revenind în repetate rânduri cu scrierile sale în care făce apel la comuniune și normalitate.

Pe această cale îi urăm succes la alegerile care urmează în cadrul UBB!

Septimiu Borbil - redactor șef adjunct
Csaba Szabó - redactor șef
Sus