Începe Olimpiada Sportivã a Liceelor Maghiare din Transilvania
Începe Olimpiada Sportivã a Liceelor Maghiare din Transilvania

A doua ediție a Olimpiadei Sportive a Liceelor Maghiare din Transilvania este organizatã în Cluj-Napoca între zilele 21-24 septembrie cu aproape 700 de liceeni participanți din fiecare județ din Transilvania. A avut loc conferința de presã celei de-a doua ediții a Olimpiadei Sportive a Liceelor Maghiare din Transilvania. Directorii administrative de la UDMR s-au parteneriat cu Uniunea Cadrelor Didactice Maghiare din România (RMPSZ), Consiliul Național al Profesorilor de Educație Fizicã TTOT, Ministerul Educației Naționale și Cercetãrii ștințifice și cu Universitatea Babeș-Bolyai.

„Obiectivul nostru principal este educația tinerilor pentru un stil de viațã sãnãtos, dar ne preocupã la fel de mult ca tinerii sã îndrãgeascã activitãțile de mișcare, sã poatã vedea beneficiile unui stil de viațã activ, respectiv sã sporeascã gradul de conștientizare asupra acestora,” a declarat Bodor László, responsabil al Departamentului pentru Programe UDMR.

A adãugat: „ Anul aceasta evenimentul respectiv a atras mai multe participanți, deoarece anul trecut participaserã 450 de liceeni iar la a doua ediție vor participa aproape 700 de tineri”.

Kákes Loránd, îndrumãtorul technic al Olimpiadei Sportive, menține faptul cã de data aceasta au inclus în program și înotul pe lângã activitãțiile din anul trecut (fotbal, handbal, baschet, volei, atleticã).

„Elevii dar și profesorii sunt încântați de invitația Olimpiadei Sportive și mã bucur sã aflu cã se pregãtesc cu drag pentru întrecerile olimpiadei. Încet-încet s-a format o exigențã în participanți de a avea un astfel de eveniment major în fiecare an,” afirmã Kákes Loránd.

Anul acesta toate 29 de școli participã la olimpiadã sub patronajul gimnastei Szabó Katalin, multiplu medaliatã la Jocurile Olimpice de varã din 1984 în Los Angeles. Programul final și echipele participanților se vor forma în data de 16 septembrie iar întrecerile vor avea loc în marea majoritate la parcul Iuliu Hațieganu. Deschiderea evenimentului va avea loc la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj la ora 19:00.

Coordonatorul principal Grabán Zsolt a pus accent pe idea de a fi împreunã în lumea sportului: „Evenimentul este o ocazie idealã de a aduna și de a cunoaște unul pe celãlalt, deoarece dupã câteva zile de sport, tinerețea tinde sã prindã gustul eliminatoriului și s-a format o adevãratã comunitate.”

La finalul conferinței, Bodor László a menționat faptul cã în primãvara anului 2016, Olimpiada de Sport a intrat în calendarul Ministerului Educației Naționale și Cercetãrii ștințifice; deci astfel realizãrile sunt recunoscute și pe plan național.