Încã 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România
Încã 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România

Știrea conform cãreia s-a dat startul la colectarea celor 1 000 000 de semnãturi adunate pentru a scoate problema minoritãților autohtone din jurisdicția statelor aferente, transferând-o sub tutela UE, nu prea a fãcut valuri în România. Nu a fãcut valuri, fiindcã subinformarea societãții este anecdoticã în România: lumea nu înțelege ce se întâmplã în jurul sãu, vede numai suprafața și se lipește de televizor, considerându-l biblia realitãților curente.

Cele 1 000 000 de semnãturi se colecteazã din cel puțin șapte țãri UE, țãri unde trãiesc comunitãți minoritare autohtone: Germania, Danemarca, Polonia, etc.

Din cele 1 000 000 de semnãturi, maghiarii din România și-au asumat 250 000, Germania 120 000, și așa mai departe. Este a doua încercare a minoritãților autohtone europene sã se foloseascã de așa numita Inițiativa Civicã Europeanã (articolul 11, Tratatul de la Lisabona) pentru a obliga Comisia Europeanã sã ia mãsuri juridice universal valabile pe tema minoritãților autohtone.
 
Prima încercare a fost un semieșec, inițiativa fiind consideratã neoportunã, ajungând însã la curtea Curtea Europeanã de Justiție de la Luxemburg.

Ungaria a intrat în proces de partea minoritãților europene autohtone, România – deși are români minoritari în Ungaria, Serbia, Ucraina – de partea Comisiei Europene.

Nu s-a dat doi bani pe reușita minoritãților, fiind primul caz serios de aplicabilitate a articolului 11 – un caz într-adevãr de seamã, dar iatã, minoritãțile autohtone au câștigat procesul! 

România a ieșit învinsã din acest proces.

Cele 1 000 000 de semnãturi (www.jogaink.eu) trebuie adunate pânã în primãvarã, cu speranța cã deja în anul 2018 se vor naște prevederile aferente, anulând astfel discrepanțele dintre politicile minoritare occidentale (autonomii de toate gradele, folosirea limbii materne, folosirea simbolurilor naționale, etc.) și cele din statele post-socialiste (unde drepturile minoritãților autohtone se câștigã prin procese, cu un stat pasiv și dezinteresat în spate).

Teoretic, din anul 2019 vor fi create aceste legi, care vor fi obligatorii și pentru România. Maghiarii din Transilvania – probabil – vor opta pentru modelul finlandez (vezi drepturile suedezilor minoritari) sau din Tirolul de Sud (autoadministrare).

Încã 2-3 ani și se vor rezolva problemele maghiarilor din România. Așa cum ne-a blestemat istoria, din nou strãinii ne forțeazã sã cãdem la învoialã. Partaje, dictate, procese europene… am avut 28 de ani de libertate sã ne aranjãm lucrurile, spãlând hainele murdare în familie. Trebuia doar sã respectãm și sã aplicãm cartele, înțelegerile semnate de România – nu mai mult.