În satul Gheorghieni (Györgyfalva) de lângã Cluj a fost inauguratã o grãdinițã maghiarã construitã cu sprijinul Ungariei.
În satul Gheorghieni (Györgyfalva) de lângã Cluj a fost inauguratã o grãdinițã maghiarã construitã cu sprijinul Ungariei. 
În cadrul ceremoniei de inaugurare, secretarul de stat ungar în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, responsabil pentru relația cu cultele, minoritãțile și societatea civilã, Miklós Soltész a încurajat națiunile și bisericile din regiune sã conlucreze.

                
                                                      Foto (1,2,3,4) Páva Adorján

Clãdirea cu etaj a grãdiniței a fost ridicatã de cãtre Parohia Romano-Catolicã din Gheorghieni, în cadrul Programului de dezvoltare a grãdinițelor din Bazinul Carpatic și a costat 220 de milioane de forinți (aprox. 655.000 de euro). Potrivit preotului romano-catolic László Fábián, un an și jumãtate au luptat cu
birocrația, atât a durat pânã au obținut autorizațiile și avizele necesare. Dupã aceea a durat doar șase luni ca grãdinița veche, rãmasã micã, sã fie demolatã, iar în locul ei sã fie ridicatã una nouã.

Ceea ce este benefic pentru maghiarii care trãiesc aici, aduce beneficii și pentru români, pentru economia României, a spus secretarul de stat, Soltész Miklós. În afarã de faptul cã s-au plãtit impozite și taxe în urma construirii edificiului, astfel de facilitãți ajutã ca România sã își pãstreze acasã cât mai mulți dintre cetãțenii sãi.

Oficialul maghiar a menționat cã, în ultimii ani, Guvernul Ungariei a cheltuit 48 de miliarde de forinți (143,2 milioane euro) pentru construirea și renovarea unor grãdinițe și creșe din Bazinul Carpatic.

Aproximativ jumãtate din aceastã sumã a ajuns în România, pentru construcția a 64 de creșe și grãdinițe noi și renovarea a 367. Soltész a adãugat cã guvernul maghiar a întins o mânã de ajutor nu doar maghiarilor de peste granițele Ungariei, ci și minoritãților etnice care trãiesc în Ungaria. Au fost cheltuite sume semnificative și pentru renovarea grãdinițelor și școlilor comunitãții românești din Ungaria.

“Dacã vrem sã supraviețuim în aceastã regiune, nu existã altã cale decât aceea de a ne uni forțele. (…) Dacã dorim sã pãstrãm aceastã regiune împreunã, noi, diversele națiuni și diversele biserici, trebuie sã ne unim”, a punctat secretarul de stat.

Gabriel Costea, primarul comunei Feleacu, de care aparține satul Gheorghieni, a mulțumit Guvernului Ungariei pentru clãdire și a lãudat comunitatea din sat pentru faptul cã, în ciuda lipsei uriașe de forțã de muncã, a reușit sã construiascã grãdinița în doar o jumãtate de an.

La intrarea în grãdinițã, reprezentantul statului maghiar, cel al Bisericii Romano-Catolice și primarul comunei au tãiat panglica în culorile României și Ungariei.

Potrivit recensãmântului din 2011, în Gheorghieni sunt 1007 de locuitori, iar 87% dintre sãteni s-au declarat maghiari. Din punct de vedere administrativ, satul aparține de comuna Feleacu, care este majoritar româneascã.

(MTI)