„În România, problema minoritãților naționale este departe de a fi rezolvatã”

În România, problema minoritãților naționale este departe de a fi rezolvatã”

În România, problema minoritãților naționale este departe de a fi rezolvatã”- este opinia președintelui UDMR, Kelemen Hunor, exprimatã în deschiderea lucrãrilor Congresului FUEN, la Cluj-Napoca.

„Diplomația românã continuã sã susținã cã în România problema minoritãților naționale este soluționatã în mod exemplar. Noi, însã, spunem cã, astãzi, aceastã problemã este departe de a fi pe deplin rezolvatã. În România, consideratã de cãtre autoritãți un model, niciun reprezentant al puterii centrale nu a dat curs invitației noastre de a participa la acest Congres. Președintele țãrii, Ministerul de Externe, dar nici Guvernul României nu au trimis nici mãcar un mesaj de salut Congresului FUEN. Cu toate acestea, suntem considerați importanți: ne bucurãm zi de zi de atenția sporitã” a autoritãților române. Diplomația românã a fãcut un efort uriaș pentru a minimaliza importanța acestui eveniment”, a subliniat președintele UDMR.

Kelemen Hunor și-a exprimat convingerea cã soarta celor 60 de milioane de cetãțeni care aparțin minoritãților autohtone din Europa și pãstrarea identitãții acestora nu este și nu poate fi exclusiv de competența statelor membre ale UE, ci reprezintã o chestiune care vizeazã întreaga comunitate europeanã.
 

                    Lucian Nãstasa Kovács, Adriana Cupcea, Susan Schenk

Inițiativa Minority SafePack a obținut un succes istoric, prin faptul cã este primul demers european de acest gen, care a câștigat un proces în instanțã împotriva Comisiei Europene, și a beneficiat de înregistrare parțialã în urma unor negocieri, dar ne aflãm abia la început de drum”, a spus președintele FUEN, Vincze Loránt, în deschiderea dezbaterii ”Hit the Road”, din cadrul Congresului FUEN de la Cluj.
 
Campania de strângere a semnãturilor pentru Inițiativa Cetãțeneascã Minority SafePack va demara la castelul Bánffy din Bonțida

Vineri, de la ora 18.00, la castelul Bánffy de la Bonțida va demara într-un cadru festiv campania de strângere a semnãturilor pentru Inițiativa Cetãțeneascã Minority SafePack.