În prezența președintelui Ungariei se dezvelește grupul statuar al legendarului episcop
În prezența președintelui Ungariei se dezvelește grupul statuar al legendarului episcop

În prezența a mai bine de 3000 de credincioși a fost dezvelit în piața orașului Miercurea Ciuc un grup statuar dedicat memoriei legendarului episcop romano-catolic de Alba Iulia, Márton Áron. Opera sculptorului Sárpátki Zoltán din Miercurea Ciuc ne înfãțișezã marele episcop sãvârșind liturghia sacramentului mirului, înfãțișând momentul ungerii cu mir al frunții unei tinere, care este însoțitã de nașa sa.
Episcopul Márton Áron se trage din zona Ciucul de Sus, din marea comunã Sândominic, situatã la o distanțã de circa 30 de kilometrii la nord de municipiul Miercurea Ciuc.

Datoritã stimei nemãrginite de care este înconjuratã parsonalitatea sa, de mai bine de 25 de ani s-au fãcut demersuri pentru ridicarea unei statui demne de memoria lui.

Acest fapt însã nu s-a materializat în anii din urmã, un bun prilej pentru a relua demersurile ridicãrii unei statui a fost oferit de omagierea a 120 de ani de la nașterea episcopului, sãrbãtoare marcatã și prin declararea perioadei 24 decembrie 2015 – 24 decemrie 2016 drept an omagial Márton Áron de cãtre guvernul ungar și autoritãțile bisericești catolice. Sculptorul Sárpátki Zoltán a realizat opera lui la cererea fostului primar al municipiului Miercurea Ciuc, diferitele faze ale creației fiind urmãrite îndeaproape de o comisie compusã din artiști plastici și arhitecți din municipiul reședințã de județ. Lucrarea fost turnatã în bronz în atelierul lui Lakatos Pál Sándor, în Ungaria.

Dezvelirea grupului statuar s-a fãcut dupã liturghia de miruire a unui mare grup de tineri din biserica Înãlțarea Sfintei Cruci din Miercurea Ciuc: dupã slujbã tinerii, membrii familiilor lor, împreunã cu preoții și personalitãțile ecleziastice au urmat o procesiune pãnã în centrul orașului, unde în prezența oficialitãților locale și județene, respectiv al președintelui Ungariai, Áder János a fost dezvelitã opera sculptorului Sárpátki Zoltán.

                      

Márton Áron s-a nãscut la data de 28 august 1896 în localitatea Sândominic. A învãțat la școala primarã din satul natal (1903-1906), apoi la gimnaziile catolice din Șumuleu (1907–1911), Miercurea Ciuc (1911–1914) și Alba Iulia (1914–1915). În 1915 a fost încorporat în armata austro-ungarã, a luptat în primul rãzboi mondial ca locotenent în Divizia 82 Secuiascã. Márton Áron a fost rãnit de trei ori în luptele de la Doberdo, Pasul Oituz și Asiago.

Între anii 1920–1924 a studiat la Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia. A fost hirotonit ca preot romano-catolic în anul 1924 la Alba Iulia. Fiind capelan a slujit în comuna Ditrãu, apoi în orașul Gheorgheni. A activat ca profesor de religie la Liceul de Stat din Gheorgheni și la Liceul Romano-Catolic din Tg. Mureș. La 1 iulie 1929 a fost trimis ca preot la Turnu Roșu, fiind în paralel și superintendent de studii la Orfelinatul Terezian din Sibiu.

            

La 1 octombrie 1930 este numit capelan al catedralei și arhivar episcopal la Alba Iulia. La 1 septembrie 1932 a fost numit secretar episcopal, liderul Departamentului Liceelor din cadrul Ligii Romano-Catolice a Națiunilor din Transilvania. La 1 octombrie 1932 a devenit preot duhovnic (spiritual) al studenților de la seminarul teologic. La 13 martie 1934 este numit director al Ligii Romano-Catolice a Națiunilor din Transilvania. În anul 1933 a publicat studiul „Erdélyi iskola” (Școala în Transilvania) în care a tratat problema educației minoritãților.

La 15 martie 1936 este numit administrator temporar al Parohiei Sf. Mihail din Cluj. La 21 ianuarie 1937 preotul Márton Áron devine canonic apoi, la 14 august 1938, parohul bisericii “Sf. Mihail” din Cluj. La 14 septembrie 1938 prin Decretul nr. 630 al Sacra Congregatio Consistorialis a fost numit administrator apostolic al Episcopiei de Alba Iulia. La 24 decembrie 1938 a fost numit de cãtre papa Pius al XI-lea episcop romano-catolic de Alba Iulia.

Este consacrat ca episcop la 12 februarie 1939 în Biserica Sf. Mihail din Cluj de cãtre arhiepiscopul Andrea Cassulo, nunțiul apostolic în România. Între anii 1939-1942, episcopul Márton Áron a îndeplinit și funcția de administrator apostolic al Episcopiei de Satu Mare-Oradea. În perioada 1940–1944, dupã Dictatul de la Viena, Episcopia Romano-Catolicã de Alba Iulia a fost divizatã în douã pãrți, episcopul rãmânând la Alba Iulia.

Márton Áron a ridicat glasul în apãrarea evreilor adunați în ghetouri, fapt pentru care a primit din partea statului Israel titlul și medalia Drept între popoare. În perioada comunistã Márton Áron a fost persecutat de autoritãți. În perioada 1949–1955, episcopul Márton Áron a fost deținut în mai multe închisori.

        

A fost eliberat din închisoarea Sighet la 24 martie 1955. În anul 1968 a înteprins o cãlãtorie emoționantã prin țarã. În 1972 s-a îmbolnãvit de cancer, motiv pentru care la 13 februarie 1972 papa Paul al VI-lea l-a numit pe dr. Jakab Antal ca episcop-auxiliar de Alba Iulia. Din anul 1976 administrarea efectivã a episcopiei a fost exercitatã de facto de cãtre episcopul auxiliar.

La data de 2 aprilie 1980 Márton Áron s-a retras oficial de la conducerea Episcopiei de Alba Iulia, devenind episcop emerit. El a cedat administrarea diecezei cãtre episcopul-auxiliar dr. Jakab Antal. Áron Márton a decedat la 29 septembrie 1980 în reședința episcopalã din Alba Iulia. A fost înmormântat în cripta Catedralei din Alba Iulia.