În maghiarã și românã despre Corbul și Lee Annácska la casa memorialã a poetului E.A.Poe din Baltimore (Maryland)

În maghiarã și românã despre Corbul și Lee Annácska la casa memorialã a poetului E.A.Poe din Baltimore (Maryland)
Promovând Biblioteca Româno-Maghiarã, Corbii Albi au fãcut o vizitã la Casa Memorialã Edgar Allan Poe din Baltimore, pentru a oferi informații ghizilor culturali locali despre traducerile în limba maghiarã și românã a poeziilor The Raven și Annabelle Lee (Corbul și Lee Annácska).
Mormântul poetului se aflã în Baltimore, într-un cimitir al unei biserici anglicane. Micul și îngrijitul cimitir atrage turiștii ca un magnet, nu numai pentru piatra funerarã a poetului, ci și pentru plãcile informative elegante așezate în fața criptelor sau crucilor izolate.
Citind aceste descrieri, vizitatorul își poate da seama mai exact, în ce perioadã a trãit Poe și ce vremuri l-au împins spre viața sa excentricã. Unii turiști întreabã aici de bilețelul misterios gãsit în buzunarul poetului în clipa morții, alții vorbesc despre prima sa piatrã funerarã, care nici nu a ajuns în cimitir, fiind distrusã într-un accident stupid de tren.

Casa Memorialã Edgar Allan Poe se gãsește într-un cartier destul de rãu famat din Baltimore, pe o strãduțã unde lumea nici nu știe de existența acestui imobil micuț, elegant, cu trei etaje având fiecare o cãmãruțã.

Întâlnirea cu ghidul casei memoriale s-a desfãșurat într-o atmosferã euforicã, deoarece în muzeu nu existau detalii despre traducerile poeziilor The Raven și Annabelle Lee în limba maghiarã, respectiv românã. Partea americanã a arãtat deschidere pentru ideea traducerii The Raven în maghiarã, inclusiv al Nevermore-ului vestit, prin ”Soha már”.

Traducerea poeziei Annabelle Lee cu titlul ”Lee Annácska”, a stârnit curiozitate, deoarece − dupã pãrerile multor critici literari − numele persoanelor din poezii nu se traduc.

Au fost prezentate variantele Tóth Árpád respectiv Ștefan Augustin Doinaș ale poeziei The Raven (Corbul).

Datele oferite de Corbii Albi au stârnit un interes deosebit.